Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolt lagledare för populärt museum

Kandidat till Årets rospigg. Erika Grann firar 10 år som museichef på Pythagoras. Samtidigt kan hon också föräras titeln Årets rospigg.

Annons

Erika Grann är förstås hedrad över att ha blivit nominerad till Årets rospigg. Men i samma andetag säger hon också att Pythagoras framgångar är en produkt av samarbete.

– Det är alla människors jobb under många år som har skapat Pythagoras och det är alltid kul när vårt arbete uppmärksammas, säger Erika Grann som kom i kontakt med museet första gången 1998 då hon gjorde praktik.

Då fanns inte tanken på att bli ansvarig på ett tekniskt museum utan intresset var mer riktat mot medelhavskulturer och arkeologi, ett ämne i vilket hon också har en fil mag.

Praktikperioden gav dock mersmak.

– Jag och min kollega Marika Eriksson hade bland annat till uppgift att återskapa miljön i arbetarbostaden. Vi åkte runt på loppisar och letade saker att inreda med och det var fantastiskt roligt.

Efter att ha kommit och gått på museet under några år blev hon 2003 anställd som museichef. En titel hon alltså haft i tio år nu.

Tio år där besökssiffrorna ökat stadigt och flera nya verksamheter har öppnat.

– Framförallt vår stora barnsatsning har bidragit till att vi breddat målgruppen. Även satsningar på Café och reception har betytt mycket då vi håller många föreläsningar.

I hennes arbetsuppgifter för museet ingår bland annat personalansvar, pedagogisk verksamhet och att söka pengar till olika projekt.

– Det som är bra med Pythagoras är att det är väldigt nära mellan idé, handling och genomförande. Vi hittar ofta ett bra sätt att genomföra våra idéer.

Men tiden som chef för museet har också inneburit en hel del kamp. Framförallt för att få det att gå i hop ekonomiskt.

– Det har gjort att det många gånger är svårt att planera inför framtiden.

Närmast på Pythagoras önskelista står ett nytt tak och isolering av verkstaden.

– Som det är nu kan vi bara vara i verkstaden fram till hösten. Vi skulle behöva förlänga säsongen för att kunna ta emot fler besökare.

Ute i landet har Pythagoras väldigt gott renommé, men det är nog fortfarande många Norrtäljebor som inte besökt industrimuseet vid Södra berget.

– Det märker vi hela tiden, men jag tror att vi börjar bli mer synliga även på hemmaplan. Många barn som varit här tar med sina föräldrar och går runt och visar. Det är häftigt!

Det har hänt väldigt mycket sedan du tillträdde. Hur ser verksamheten ut om ytterligare tio år?

– Då har vi fått nytt tak på verkstaden och isolerat så vi kan ha verksamhet året runt. Jag tror också vi har mer verksamhet och evenemang kvällstid. Det kommer nog också arrangeras kurser, teater och trubadurkvällar.

– Men det behöver inte ta tio år. Kanske fem, eller tre...

Rösta på Erika Grann

Skicka ett sms med texten NT ROSPIGG ERIKA till nummer 72001. Glöm inte mellanslag mellan orden.

Erika Grann

Ålder: 42.

Bor: Norrtälje.

Familj: Maken Mikael och barnen Jonna, Joel, Jesper och Siri samt hunden Märta.

Uppväxt: I Rimbo. Flyttade sedan till Vallentuna i vuxen ålder och bodde där i 10 år.

Gör: Museichef.

Fritidsintressen: Resor, träna och att vara ute med hunden.

Läser: Just nu mest historietidningar. Annars gillar jag faktaböcker om något ämne jag för tillfället är intresserad av.

Lyssnar på: Min make är discofil så det är mest hans musik somspelas. Men jag är gammal indiepopare så det blir mest sånt när jag ska lyssna, till exempel Stone Roses och Band of Horses.

Tittar på: TV-serier på Netflix.

Startsida på datorn: pythagorasmuseum.se såklart!