Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yoga ska hjälpa landets fångar

Eva Seilitz har fått ett nationellt uppdrag som innebär att hon ska leda introduktionen av yoga som behandlingsmetod på landets kriminalvårdsanstalter.
– Ett jobb som jag designat själv, säger hon.

Annons

I åtta år har Eva Seilitz arbetat som yogainstruktör på Norrtäljeanstalten.

 Jag började i samma veva som jag fick jobbet som kvinnofridssamordnare på kommunen och arbetade med att försöka hitta ett behandlingsprogram för de här männen. Av en händelse råkade jag bli tillfrågad om jag ville komma till fängelset.

Eva Seilitz yogamodell, som hon har utvecklat för kriminalvården, ingår som en del i ett nytt behandlingsprogram som heter Prepare.

 Det har tio huvudområden. Man kan kalla det för ett socialt färdighetsprogram för människor som aldrig fått lära sig hur man ska bete sig i samhället. Vissa delar handlar om att hantera aggressioner och impulskontroll. 

Programmet beskrivs i ett häfte vars omslag pryds med en bild. I mitten finns en byggnad som heter yogaklass. På den ena sidan är tre, randigt klädda män med krökta ryggar och moloket sänkta huvuden på väg in, på den andra går tre, lika randigt klädda, men rakryggade och glatt visslande män ut.

 Det är ett livsstilsförändringsarbete som handlar om att bygga upp självförtroendet och få respekt för sig själv och sin omgivning. Yogan hjälper männen att slappna av och känna att de kan må bra, säger Eva Seilitz.

Hon har sammanställt sina arbetsmetoder som yogainstruktör på Norrtäljeanstalten och omarbetat dem så att de finns både på cd och dvd för att kunna fungera som handledning för outbildade yogainstruktörer. Meningen är att fångvårdare, utan annan yogautbildning, ska kunna hålla yogapass med intagna.

Under de senaste nio månaderna har Eva Seilitz handledningsprogram granskats på högre ort och nu har Lennart Melin, professor i klinisk psykologi och Niklas Långström, docent i brottsprevention lämnat sitt utlåtande, vilket innebär att Eva Seilitz yogaprogram får ett år på sig att slå sig in som projekt på landets anstalter.

 Jag har fått uppdraget från generaldirektörsnivå och för mig innebär det ungefär en halvtidsanställning, säger Eva Seilitz.

Hon tycker att det är ett genombrott, både för yogan och för henne själv.

Det är unikt att yogan accepteras på den här nivån, och för mig är det jättekliv framåt, säger hon. 

Sofi Piehl

Eva Seilitz, 56 år

n Fil.mag i tros- och livsåskådningsvetenskap.

n Dubbla utbildningar som yogainstruktör, svensk och amerikansk.

n Har varit anställd både som kvinnofridssamordnare och folkhälsosamordnare på Norrtälje kommun.

n Avslutar precis ett hälsoprojekt i Långsjöskolan i Rimbo som stöttats av vårdbolaget Tiohundra.

n Har precis slutfört ett fanatikerprojekt i Rodengymnasiet tillsammans med filmpedagogen Anna Sabelström.

n Har i åtta år arbetat med ett friskvårds- och rehabiliteringsprojekt inom Kriminalvården med Norrtälje som pilotanstalt som nu leder till ett landsomfattande projekt.

n Drivs av sitt intresse för existensiella frågor och samhällsförändringar.

n Satsar på idéer hon tror på och har, enligt egen utsago, genom uthållighet lyckats genomdriva alla projekt hon hittills dragit igång.

Mer läsning

Annons