Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Nationella insatsstyrkan i Norrtälje

I morse fick NT ett samtal om att två män setts klättra upp på silorna i Norrtälje hamn. Väl på plats visar det sig att det är ett helt gäng som väntar på att göra detsamma.

Annons

Se insatsstyrkan träna repilering här!

Det var vid nio-tiden på tisdagsmorgonen som det började ryktas om att några män hade setts klättrat upp för silorna i hamnen.

Vi har varit här ett par gånger nu. Det är bra för killarna att få känsla för hur det är att vara uppe på hög höjd. Vi ska klara av alla svårigheter som finns, säger en hemlighetsfull instruktör som inte vill berätta sitt namn. 

Anledningen till att Nationella insatsstyrkan har valt silorna i Norrtälje som träningsplats kommer sig av att en av killarna i styrkan uppges vara från Norrtälje och att han är god vän med Lantmännen som äger byggnaden.

Men vi har även valt att vara här för att vi vill vara i fred när vi tränar. Vi undviker större städer. Allt har funkat bra tills ni kom, säger instruktören med glimten i ögat. 

Övningen går till som så att den tiotalet stora styrkan först klättrar upp de 53 meterna för betongcylindern via en stege. Sedan repilerar de ner.

Den Nationella insatsstyrkan har beredskap dygnet runt och ska kunna rycka ut när som helst och hur som helst. Den enda begränsning att det är inom landets gränser.

I dag är inte hela styrkan här. Det här är bara en liten del, säger instruktören. 

När var ni senast ute på något jobb?

Det var inte för så länge sedan.

Vad eller var någonstans detta var vill inte instruktören uppge.

Gustaf Andersson

[email protected]

Nationella insatsstyrkan:

Nationella insatsstyrkan är en elitgrupp inom den svenska polisen tillhörande rikskriminalpolisen. Styrkans uppdrag är att bekämpa terroraktioner i landet. Den ska också vara en nationell resurs när det finns ett behov av särskild kompetens och där styrkans teknik och metodik kan tillföra kvalitet i ärendet. 

Exempel på arbetsuppgifter: gisslansituationer, riskfylld husrannsakan samt ingripanden mot en beväpnad farlig person. 

Styrkan kan även användas för andra typer av uppdrag som kvalificerad spaning och kartläggning av svårtillgänglig miljö, dykuppdrag eller skydds- och insatsberedskap vid statsbesök.

Källa: Polisen

Mer läsning

Annons