Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv Ljusdrottningen krönt

Med levande ljus i sitt hår och ett stort leende på läpparna stod hon där på Stora torget, Shirin Saleh, Roslagens Lucia 2008.
- Det var fantastiskt att se alla människor som verkligen gav oss sitt stöd, säger hon.

Webb-tv: se kröningen här
Bildextra

Annons

Som NT berättade i fredags blev årets Lucia 19-åriga Shirin Saleh som fick flest röster av det rekordstora antalet som kom in i år, drygt 1 700 röster. Hon berättar för NT att hon redan provat kronan sedan hon fick vinnarbeskedet i torsdags.

Jag tyckte inte att den var så tung, men då var det inte levande ljus i den heller. Vi får se hur det blir nu, säger hon.

Lite senare samlas Lucian och hennes tärnor nere vid hamnen för att med häst och vagn åka genom staden och fram till Stora torget där den officiella kröningen ägde rum. Med vita kappor och gröna kransar runt huvudet, tar alla plats och åker en extra lång väg med vagnen eftersom den är jubileum. Väl framme får Shirin Saleh och de sex tärnorna motta folkets applåder medan förra årets Lucia, Malin Hansson-Dahl, får sätta kronan på verket, det vill säga tända ljusen på Lucians krona.

Årets Luciatåg sjunger sedan klassiska julsånger som ”Julen är här”, ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Sankta Lucia”. Två av åhörarna, som dessutom står längst fram, är 10-åriga Emelie Lundman och 8-åriga Amanda Holmgren, båda från Norrtälje.

De sjöng väldigt vackert och det var ett jättebra val av Lucia, säger Emelie Lundman.

I framtiden kan hon själv tänka sig att kunna ställa upp som en kandidat till Roslagens Lucia, det vill däremot inte Amanda Holmgren.

Men det är fint att stå här och lyssna. Det blir bra julstämning, säger hon.

Efter att kröningsceremonin är klar är det en glad, men lite trött Shirin Saleh som berättar för NT om hur det var att officiellt få bli Roslagens Lucia 2008.

Det var jättekul att få stå där, men jag var otroligt nervös innan. Tur att det gick bra och jag tycker att vi fick en härlig respons av de som var där och tittade, säger hon.

Nu väntar ett tufft program för både henne och de sex tärnorna, där alla dagar utom onsdagen kommande vecka är fullbokade med framträdanden. Shirin Saleh tycker dock att det mest ska bli roligt och har flera bra sätt att förbereda sig.

Lucias turné börjar på måndag på Birgittagården i Rimbo klockan 13.30

Mer läsning

Annons