Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viva vinylskivan!

I dag tittar UNG bakåt för att hålla koll på det som sker nu.
Det handlar om vinylskivan som blivit alltmer populär efter att tagit steget tillbaka efter att CD-skivan och MP3-spelaren kom.

Annons

Det finns mycket gammal musik som bokstavligt talat ligger och samlar damm numera. Längst ner i föräldrarnas gamla flyttkartonger kan man hitta allt från en full vinyldiskografi med Bob Dylan till inspelade kassettband med radiomixar från början av åttiotalet.

Trots att dessa skivor ligger djupt begravda är det mycket av musiken som används flitigt även i dag. Vid ingående granskningar av de gamla musiksamlingarna är det inte ovanligt att råka på sådant som ungdomar i dag lyssnar på med samma glädje som den förra generationen.

Många av de gamla artisterna och banden som finns i samlingarna har haft både storhetstider och svackor samt arbetat hårt och varit aktiva i flera år. Chanserna är stora att någon av artisterna föräldrarna lyssnade på har kommit igång igen och fångat nya lyssnare genom både utveckling och traditionella särdrag.

Också många nya artister och band som kommit in i branschen har influerats av den äldre musiken och anpassat genrer och stilar till en yngre publik.

Vi har letat upp ett antal vinylskivor från de mörkaste lådor som alla fortfarande har många trogna och unga fans.

Anna Fröman, text och foto

Hanna Melin, text och foto

AC/DC ”Dirty Deeds Done Dirt Cheap”

Genre: Hårdrock

Liknande artister/band: Deep Purple, Black Sabbath, Mötley Crüe

UNG tycker: AC/DC har låtit musiken förändras i takt med dem själva, och det märks att de blivit äldre. Deras äldsta låtar är mycket vilda och ostrukturerade, medan deras nyare är mer ordnade och möjligen en aning enformiga.

*Visste du att AC/DC efter åtta år släpper ett nytt album den 20 oktober?

Magnus Uggla ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt”

Genre: Punkrock

Liknande artister/band: Ebba Grön, Imperiet, Thåström

UNG tycker: Uggla har knappt förändrats någonting genom åren. Det lutade mycket åt det råa punkhållet under 70/80-tal, men har blivit popaktigt och polerat nu på äldre dagar. Ugglas egna sound, utseende och image har dock förblivit densamma.

*Visste du att Uggla spelade homosexuell klubbägare i filmen G som i gemenskap år 1983?

Stevie Wonder ”Fulfillingness First Finale”

Genre: Soul

Liknande artister/band: Marvin Gaye, Stephen Simmonds, Aretha Franklin

UNG tycker: Stevie Wonder har blivit mer popaktig på senare dagar. Han har tagit den gamla soulen till en mer anpassad nivå för en bredare publik. Från att ha gått från glad och ungdomlig har musiken utvecklats till mer genomarbetad och mogen.

*Visste du att Stevie Wonder är blind sedan födseln och spelade nyligen i Sverige?

Depeche Mode ”A Broken Frame”

Genre: Experimentell synt

Liknande artister/band: Dave Gahan, A-ha, Erasure

UNG tycker: Depeche Modes äldre musik är mer experimentell. På senare tider har de hållit kvar vid sin gamla stil. I och med detta har de på senare tid kommit att bli tråkigare och tjatigare, då det experimentella försvinner alltmer.

*Visste du att Depeche Mode kommer från ett franskt modemagasin med samma namn?

Aerosmith ”Rocks”

Genre: Bluesrock

Liknande artister/band: Guns N' Roses, R.E.M, Bon Jovi

UNG tycker: Vi anser att Aerosmiths äldre musik är platt och förutsägbar. Om man ser till deras nyare låtar har de utvecklats och förändrats en hel del. De har även skaffat en större variation.

*Visste du attAerosmith ofta kallas för The bad boys from Boston, trots att ingen av medlemmarna är därifrån?

David Bowie ”Let’s Dance”

Genre: Alternativ rock

Liknande artister/band: Iggy Pop, Velvet Underground

UNG tycker: Bowie har utvecklats en hel del och låter väldigt annorlunda mot tidigare. I och med att sången och musiken förändrats ger det ett annat intryck. Bowies låtar blir inte enformiga och han skiftar mellan olika rockgenrer vilket gör musiken mer intressant.

*Visste du att Bowie fick en permanent pupillutvidgning efter ett slag mot ögat i ett slagsmål som ung?

Mer läsning

Annons