Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visa politiskt mod – bevara Flygskolan

Underliga är politikens vägar. Ja, så kändes det då jag som ordförande i kultur- och fritidsnämnden under förra mandatperioden hamnade som representant för den borgerliga majoriteten att försvara nedläggningen av Flygskolan.

Annons

Det gick så till att föreståndaren för föreningslokalen Klotet frågade mig om jag kunde komma dit och prata med några invandrarkvinnor för att söka minska deras oro för följderna av Flygskolans nedläggning. Kultur och fritid var bidragsgivare till Klotet så klart jag ställde upp.

Döm om min förvåning när jag i stället hamnade i ett stormöte där jag utan att veta och egentligen utan mandat fick företräda majoriteten. Högste politikern i oppositionen Håkan Jonsson var den jag skulle debattera med.

Mitt mandat var som sagt kultur och fritid och absolut inte skolan men Håkan Jonsson såg som garvad politiker till att jag representerade den borgerliga majoriteten. I sak ville jag dessutom inte lägga ner Flygskolan.

Dagen efter den 7 juni 2005 kunde man i denna tidning läsa rubriken ”Göte Waara vill ha Flygskolan kvar”.

Lite bidrog jag den gången till bevarandet av Flygskolan. Den stora skillnaden mot i dag är att den dåvarande förvaltningschefen var motståndare till nedläggningen. Nu är det en ny chef som återupptagit det enfaldiga räknandet av kvadratmetrar.

Som gammal skolman med bakgrund som lärare, skolledare och fackligt ombud tog jag mig för att besöka skolan för att framför allt se om ett av huvudargumenten höll, nämligen lokalernas ändamålsenlighet. Byggnaden var ju i början inte avsedd för skolverksamhet utan snarare för kontor.

Vad fann jag då? Jag fann att jag kom till en skola och dessutom en fin skola. Fina lärosalar, laborationslokaler för naturvetenskapliga studier, utmärkta rum för bild och hemkunskap, imponerande elevmatsal, bra fritidslokaler och bra mindre rum för introduktionsutbildning av invandrarungdom. Mycket imponerande.

Så i sak finns inte motiv av lokalskäl att lägga ned Flygskolan. Snarare talade allt för att bibehålla skolan.

Jag har själv haft undervisning av nyanländ invandrarungdom och är medveten om både tjusning och svårigheter. Det jag såg på Flygskolan var imponerande. En sådan bra upplagd verksamhet kan man inte splittra utan allvarliga följder.

Andan bland personalen verkade mycket familjär, vilket verkade smitta av sig på eleverna. Det spontana intrycket jag fick var att här har vi ett arbetslag som samverkar naturligt och egentligen inte behöver formalisera, institutionalisera samverkan i en massa möten. Ett kollegium som den på Flygskolan måste vårdas inte splittras om man i Norrtälje vill ha en bra skola.

Den kommunala skolan måste likställas med friskolan. Jag ser aldrig att friskolor räknar kvadratmetrar och ändå går de med vinst. Något systemfel måste föreligga.

Om exempelvis personalen tar över och gör Flygskolan till friskola, ja då ger kommunen pengar till lokalhyran. Men som kommunal skola har vi inte råd!

Det är också klart att de små barnen ska ha nära till sin skola. Är det något man kan flytta så är det i så fall högstadiet. Låg- och mellanstadiet måste vara kvar.

Att Flygskolan hyrs av privat fastighetsägare har ingen betydelse för skolnämndens budget sedan man infört ett slags marknadshyror på de kommunägda skolbyggnaderna.

I sak talar allt för att Flygskolan ska vara kvar. Vad är då hindret? Det stora hindret är politisk prestige. Hur skall alliansen retirera med bibehållen värdighet? Visa politiskt mod, klokskap och storhet genom att bevara Flygskolan så vinner vi kommande val!

Mer läsning

Annons