Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterkräksjukan tidig i år

En ovälkommen gäst, i form av vinterkräksjukan, har gjort en extra tidig entré i år.
Men på Norrtälje sjukhus har man hittills inte drabbats av någon omfattande epidemi.

Annons

De senaste veckorna har medierna rapporterat om en våg av vinterkräksjuka i Sverige. På Södersjukhuset i Stockholm har fem sjukavdelningar drabbats varav två har fått sätta intagningsstopp för nya patienter. På Norrtälje sjukhus har man dock fortfarande inte märkt av den ytterst smittsamma sjukdomen.

 Men vi har sett att vissa av våra medarbetare blivit sjuka eller är hemma med sjukt barn och då har det handlat om vinter­kräksjuka. Sedan kan det gå väldigt fort, på bara några timmar kan många komma hit till sjukhuset och vara jättesjuka, säger Tiohundras chefläkare Sven Preger.

Kurera sig hemma

Han berättar att personer som drabbas av vinterkräksjuka i första hand ska försöka att kurera sig hemma och inte söka läkarhjälp direkt.

 Det kan medföra stora problem för oss eftersom vi kan bli tvungna att stänga av hela avdelningar om det blir många som smittas. I våra rutiner använder vi också samma personal på en avdelning i ett sådant fall, säger Sven Preger.

Han konstaterar också att det är svårt att avgöra vilken karaktär som årets vinterkräksjuka har, alltså om den är värre eller mildare än fjolårets.

 Men den är i alla fall ovanligt tidig i år. Vad det beror på vet jag inte, men jag har hört teorier om att höstens fuktiga väder kan ha spelat en roll.

Vänta ut det

Om man drabbas av vinterkräksjukan ska man försöka fylla på med vätska så gott det går och inte umgås med andra minst 24 timmar efter att de sista symptomen har försvunnit.

 Det bästa är att vänta ut det hela, det brukar vara över på några dagar. Men om man mår väldigt dåligt, blir uttorkad eller kanske inte har någon som kan titta till en bör man söka läkarvård. Då ska man i första hand vända sig till primärvården, säger Sven Preger.

Sven Pregers tips för att undvika smitta:

1. Vinterkräksjukan smittar delvis via vätskedroppar som kommer ur munnen när du kräks. Städa därför noga sedan du blivit frisk.

2. Stanna hemma från jobbet och undvik att träffa andra människor minst 24 timmar sedan du senast uppvisade någon sjukdomssymptom.

3. Uppsök inte sjukhus om du inte är allvarligt sjuk, eftersom du då kan smitta andra patienter som är där för annan vård.

4. Försök att dricka så mycket vätska som möjligt, då vinterkräksjukan annars riskerar att göra dig rejält uttorkad.

5. Håll hårt på hygienen för att slippa bli smittad. Tvätta händerna och duscha regelbundet.

Mer läsning

Annons