Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket är mest rättvist?

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har sagt att hon skall återställa rättvisan om hon blir statsminister efter nästa val. Frågan är vad det innebär.
Socialdemokraterna vill höja taket i a-kassan. Det innebär högre a-kassa bara för dem som tjänar mer. Är det rättvist?
 

Annons

Socialdemokraterna vill höja taket i sjukförsäkringen. Det innebär högre sjukersättning bara för dem som tjänar mest. Är det rättvist?

Socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatten. Man återinför då en skatt som i praktiken var frivillig förutom för de villaägare som köpt hus för många år sedan och där huset stigit hyfsat i värde. Är det rättvist?

Socialdemokraterna vill återinföra fastighetsskatten. Man återinför då en skatt som inte tar hänsyn till vilken inkomst du har, utan bara till var och hur du bor. Är det rättvist?

Socialdemokraterna vill bilda regering med miljöpartiet. Då blir det aktuellt att återinföra friåret, som innebär att fullt friska människor får lön trots att de inte arbetar. Är det rättvist?

Socialdemokraterna vill återställa reglerna för a-kassan. Dessa regler gjorde att man kunde ha a-kassa under många år, utan att det i praktiken fanns krav på att man tog de jobb man kunde få. Är det rättvist?

Socialdemokraterna tycker att alliansregeringens politik när det gäller sjukskrivna är ”hjärtlös”. När socialdemokraterna satt i regeringen förtidspensionerades alla som hade varit sjukskrivna mer än ett år. Hundratusentals dömdes därmed i princip till ett livslångt utanförskap. Var det rättvist?

De senaste dagarna har det varit bråk i Rosengård utanför Malmö. Det är ett område med ett stort utanförskap. Bara 38 procent har ett arbete.

Tyvärr finns det många områden i Sverige, där många lever i utanförskap. Och de finns inte bara i storstadsområdena. Riksdagens utredningstjänst har, på uppdrag av en arbetsgrupp inom centerpartiet, sökt efter svenska bostadsområden där mindre än 50 procent av innevånarna har ett arbete. Man har hittat 149 sådana områden, varav 28 kan räknas som studentområden.

I en del av dessa bostadsområden bor många invandrare, och dessa områden är därför ett resultat av den misslyckade integrationspolitiken. Alla områdena är dock exempel på en socialdemokratisk politik där bidrag var lika viktigt som arbete. Många av dem som föds i dessa områden föds i praktiken till utanförskap. Är det rättvist?

Socialdemokraterna har hittills lyckats få väljarna att tro att deras politik är mer rättvis än alliansens. Det är skickligt gjort, med tanke på den politik socialdemokraterna har.

Mer läsning

Annons