Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig vecka för bilindustrin

Det här är den mest avgörande veckan i den amerikanska bilindustrins historia, då USA:s kongress ska besluta om ett eventuellt lån på svindlande 25 miljarder dollar. För GM, Ford och Chrysler handlar det helt enkelt om att vinna eller försvinna.

Annons

Den amerikanska bilindustrins kris förvärras för var dag som går och utan ekonomisk hjälp riskerar GM att gå i konkurs redan till årsskiftet. Sen står Ford Motor Company och Chrysler LLC på tur. Och trots att över tre miljoner jobb i Nordamerika är i fara så är det många kongressledamöter som tvekar. De befarar att den inhemska bilindustrin redan är bortom all räddning och att lånet därför aldrig kommer att betalas tillbaka. I det läget skulle skattebetalarna tvingas ta smällen.

Pengarna ska användas till att ställa om hela den amerikanska bilindustrins produktionsapparat, från att tillverka stora och bensinslukande bilar till att bygga små och energisnåla bilar. Det har resten av världen redan gjort och nu är det för sent för beslutsfattarna i Detroit, menar kritikerna.

I morgon, tisdag, kommer cheferna för GM, Ford och Chrysler till Washington, tillsammans med bilarbetareförbundets ordförande, för att höras av senaten. På onsdag ställs de inför en annan panel i kongressen och innan veckan är slut ska ärendet vara klart för omröstning.

De som tror att det blir ett ja är övertygade om att det i så fall blir förenat med en rad tuffa villkor.

Mer läsning

Annons