Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibrationer i världsklass

Det känns verkligen glädjande att kunna få ta del av utsökta musikers framträdande på scen i Norrtälje! Örongodis i världsklass blev det i Norrtälje Konsthall på söndagskvällen då tre vibrafonister och tillika slagverkare höll konsert på temat ”Mallet Night”.

Annons

Det var f d norrtäljeläraren, nuvarande kompositören och utövande slagverksmusikern med världen som spelfält, Anders Åstrand, den välmeriterade världsmusikern och multislagverkaren Dan Moore från The University of Iowa, USA och så Martin Wikström, komponerande musiklärare i slagverk på Roslagens Kulturskola. Martin Wikström har även ett förflutet i Anders Åstrands slagverksensemble Global Percussion Network. Inte underligt att många norrtäljeungdomar fostras in i ett utmärkt framtida musicerande!

”Mallet” är namnet på de tygklädda klubborna som används till att slå på instrumentens tangenter. På scenen fanns fem instrument, två kraftfullare, dova marimbas med trätangenter och tre vibrafoner med metalltangenter i något gällare tonläge. Eftersom varje musiker använde sig av fyra klubbor, två i varje hand, och stundtals spelade samtidigt på olika eller även samma instrument, befann sig alltså sexton klubbor i rörelse på samma gång. Lägg därtill alla vibrerande toner och synintrycket av att klubborna tredubblas.

Dan Moors klubbor rörde sig stundtals likt kollibrivingar. De som påstår att män inte kan göra flera saker samtidigt har inte sett eller hört professionella musiker.

Konserten som helhet rörde sig inom den improvisatoriska genren, med flertalet olika stilar i en skön blandning. Lekfullhet och variation kändes som centrala begrepp. Som inledning och avslutande inramning fick vi höra en trevande Honey Suckle Rose. Ett par musikstycken dedikerades under kvällen, varav det ena till den nyss bortgångne och trendsättande vibrafonisten, Lars Erstrand.

Att blunda och låta de naturnära tonerna som påminner om vatten och vind sjunka in och uppfylla sinnet gav en härligt lugnande och läkande känsla, men också en känsla av vår.

Mer läsning

Annons