Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ge Norrtälje kommun 48 miljoner i investeringsstöd

Sedan drygt ett år tillbaka har nästan 600 personer varslats i Norrtälje kommun. Därför besöker Vänsterpartiets riksdagsledamöter i dag Hallstavik och Norrtälje för att besöka Holmens Bruk, möta fackliga företrädare och arbetsförmedling. Diskussioner kring hur vi skapar nya jobb står i fokus.

Annons

Krisen på arbetsmarknaden är allvarlig. Vi ser ovanligt många varsel om uppsägning och efterfrågan på arbetskraft minskar. Det senaste året har nästan 600 personer varslats i Norrtälje kommun och i februari var 683 personer öppet arbetslösa. Elektronikföretaget Note och Holmen i Hallstavik är två centrala arbetsplatser som kraftigt har skurit ner på antal anställda.

Det här är naturligtvis en katastrof för många människors privatekonomi. Det påverkar även andra närliggande branscher.

I dag besöker vi arbetsförmedlingen i Norrtälje, Holmens Bruk i Hallstavik samt möter fackliga företrädare. I det nuvarande krisläget är det viktigt för Vänsterpartiet att föra dialog med människor som är direkt berörda av lågkonjunkturen. Vi har under se senaste månaderna besökt 29 orter runt om i Sverige. Vi har lyssnat in vad som händer lokalt, vilka erfarenheter och behov som finns inom olika regioner för att på bästa sätt agera nationellt.

Vänsterpartiet har sett att det finns flera åtgärder som är särskilt viktiga för att möta den nuvarande krisen. Kraftfulla investeringar i infrastrukturen bidrar både till att skapa jobb och ett hållbart samhälle. Staten måste rusta upp järnvägen för att möjliggöra fler miljövänliga transporter och för att få fler resenärer. Under åren 2010-2021 satsar Vänsterpartiet 8,4 miljarder kronor för att få en prisvärd och väl fungerande kollektivtrafik för alla pendlare i hela Stockholms län.

För att stärka konkurrenskraften för Sveriges industri samtidigt som vi förhindrar varsel och lönesänkningar vill Vänsterpartiet införa en permitteringslön kopplad till utbildning. Med en sådan lösning skulle de anställda som under en period inte behövs i produktionen beviljas studieledighet med ersättning från staten. Själva utbildningen bekostas av arbetsgivaren och utformas efter behoven på plats.

Vi har tilltro till basindustrins framtid och vill satsa på fortsatt utveckling och forskning. Vi måste skapa nya möjligheter inom industrisektorn. Därför vill vi reservera en del av Vattenfalls kommande vinster för att inrätta en miljöteknikfond som stödjer forskning kring till exempel energieffektivitet.

För att sätta fart på kommunernas investeringar, som riskerar att frysa inne på grund av krisen, vill vi införa ett tillfälligt investeringsstöd till kommunerna. För Norrtäljes del innebär det ett stöd på 48 miljoner kronor. Det kan exempelvis användas till energieffektiviseringar, om- och tillbyggen och handikappanpassning av offentliga lokaler.

Industri- och byggsektorerna har hittills drabbats hårdast av krisen, men nu börjar även kommuner och landsting att dra ner på personal i takt med krympande skatteintäkter. Och i regeringens vårbudget ligger planer på att dra in cirka 10 000 kommunala jobb.

Men ju fler kommuner som börjar säga upp personal, desto mer förvärras krisen. I Norrtälje sätts 60 välfärdsjobb på spel av regeringen bristande resurser till välfärden.

Det är en oansvarig politik. Behoven av skola, sjukvård och omsorg minskar inte i en lågkonjunktur. Det är ett arbete som måste utföras oavsett ekonomiskt läge. Kommunerna borde ju istället ges utrymme att anställa fler. Skolan, sjukvården och omsorgen har fått dras med personalbrist alldeles för länge, vilket på sikt gör vår ekonomi svagare. Enligt Konjunkturinstitutet behövs fem miljarder till i statsbidrag för att stoppa uppsägningarna i kommuner och landsting. De pengarna måste skjutas till!

Det viktigaste för dem som förlorar jobbet är självklart möjligheten att få ett nytt. I Norrtäljes framtidsutveckling är det avgörande att vi satsar på infrastruktur, utbildning, industri och företagande. Det är nu vi ska rusta Sverige för framtiden.

Mer läsning

Annons