Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan inte strunta i hur eleverna mår

Annons

Enhetschefen för barn- och elevhälsan har som bekant lämnat sin post under protest, detta eftersom hon inte kunde ställa upp på nedmonteringen av elevhälsoresurserna som nu är på väg att genomföras i Norrtälje kommun.

Den borgerliga majoriteten i vår kommun ville inte heller ta en grundläggande diskussion om elevhälsans omtvistade betydelse i lärprocessen.

Skall vi ge eleverna i Norrtälje kommun bättre förutsättningar att klara målen i läroplanen så måste vi alla våga ställa den här typen av frågor. Hur påverkar självmordstankar mattekunskaper? Hur påverkar alkoholkonsumtion förutsättningar att klara engelskan? Hur påverkar hemförhållanden gymnastiken? Hur påverkar självskadebeteende grammatiken i svenskan?

Alla vet ju att mår man inte bra fysiskt eller psykiskt så kan man inte heller nå den kunskap och kvalitet i sin utbildning eller sitt arbete som man så gärna vill.

Våra lärare gör ett fantastiskt bra jobb, som med entusiasm och idérikedom försöker hitta varje elevs unika motivation till lärande och utveckling. Men vid deras sida behövs fler skolsköterskor, skolpsykologer, skolkuratorer och specialpedagoger.

Behovet av olika typer av stöd är omfattande i vår kommun och arbetsbelastningen är därför mycket hög på dessa personer. Precis som inom socialförvaltningen måste skolan arbeta förebyggande för att ha en chans att påverka och följa barnens utveckling, inte bara fokusera på det avhjälpande.

Jag vill igen lyfta upp de frågor som ställts till barn- och skolnämnden,

kommunstyrelsen och Tiohundranämnden i detta ärende. Svaren har uteblivit trots att vi alla vet hur viktiga dessa frågor är. Hur skall vi ta ett samlat grepp i kommunen för en bättre folkhälsa bland barn och ungdom? Hur kan vi inom kommunen och Tiohundra samverka på ett effektivare sätt så att det gynnar elevhälsoarbetet på lång sikt?

Vi socialdemokrater kommer i alla fall att ha våra svar klara inför budgetdiskussionerna 2009 och 2010.

Olle Jansson, s

Mer läsning

Annons