Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi invandrare måste vara mer aktiva inom politiken

Annons

Varje möte med en annan mänsklig varelse leder till en liten uppdatering av den egna identiteten. Antingen påverkar det vårt känsloläge, tankemönster, planering eller relation. Det är oundvikligt.

Tyvärr är vi ofta blockerade och förhindrade att utvecklas vidare och orsakerna kan vara många. Ett destruktivt ego, högmod, okunskap, dum ilska, oskälig envishet, falsk stolthet eller helt enkelt arvet. Särskilt för invandrare är arvet det som oftast ofrivilligt följer med i bagaget när vi förflyttar oss geografiskt.

Om vi håller oss till Sverige så finns det tydliga och klart märkbara skillnader mellan invandraren och svensken, till exempel tradition, kultur, religion, myndigheter, lagar, uppfostran, skola, social samvaro och politik. Det mesta är annorlunda, nytt och ibland skrämmande.

Jag vill belysa just den politiska delen vi har med oss som arv från våra hemländer.

Flyktingar från Sydamerika, Asien, delar av före detta Sovjetunionen och så vidare har oftast varit förföljda av den styrande apparaten. De krafter som slåss för mänskliga rättigheter, demokrati och rättvisa är nästan uteslutande inriktade på vänsterpolitik.

Regeringar och styrande i dessa länder tillhör nästan uteslutande någon sorts extremhöger. Makten var odelat i händerna på rika, maktgalna, hänsynslösa och giriga. Folket samlade sig uteslutande kring partier eller organisationer som bedrev vänsterpolitik. Det var hos dem hoppet fanns.

En gång i tiden gjorde svenska folket samma sak, men dåtidens högerpolitik går sedan länge inte att jämföra med dagens alliansregering. Det har en människa som har varit utsatt för tortyr, extrem kapitalism och förföljelse i sitt hemland väldigt svårt att acceptera. Även jag själv var indoktrinerad i tanken att även den svenska högern utgör en fara.

Det sägs att rädslor övervinns lättast om vi utsätts för dem. Det gjorde jag, anslöt mig till moderater och inom kort insåg jag att den svenska högern kunde göra mer för mig än att enbart överösa mig med bidrag och lättnader. Ingenting jag hade hört om högern stämde. Det är en underbar känsla att uppleva.

Däremot blir jag ledsen när mina vänner och bekanta, som själva är invandrare, anser mig nästan vara en galen svikare på grund av min partitillhörighet. Min önskan är att de istället kunde släppa taget om sina arv och förstå att om man vill förändra så måste man sluta ”leva med framtiden bakom sig” och vara mer aktiv inom politiken.

Vi invandrare är en homogen och given del av det svenska samhället och om vi framöver vill fortsätta vara det, och dessutom arbeta politiskt på att ytterligare förbättra vår ställning i samhället, så måste vi släppa taget om det destruktiva arvet som enbart påverkar vår tillvaro i negativ riktning.

Vi kom till Sverige för att vi var övertygade om att vi skulle komma att bli rättvist behandlade i ett så högdemokratiskt land som Sverige. Då bör vi vara med och medverka till att det förblir så.

Jag talar till er som moderat, men partierna är många, det är bara att våga välja. Att utesluta eller döma utan att ta reda på hur det egentligen ligger till är ingenting man önskar sig att bli utsatt för. Om inte för vår egen skull, så för de kommande generationernas skull.

Mer läsning

Annons