Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi har blivit lurade"

Brist på information skapar oro på Parkskolan.
– Det är oärligt att inte tala om för oss att det finns planer på att flytta skolan, säger Sara Borg vars dotter går i förskoleklassen.

Annons

Sara Borg och många andra föräldrar i Parkskolan ha varit väldigt aktiva när de valt skola till sina barn.

Jag ringde Ann S Pihlgren i samband med skolvalet i april och ställde en direkt fråga om Park skulle finnas kvar eftersom jag visste att det var förändringar på gång inom skolan i Norrtälje kommun. Hon svarade att den skulle det. Jag känner mej lurad, säger Sara Borg. 

Bakgrunden är ett förslag om nya skolenheter som barn- och skolnämnden ska ta beslut om. I det föreslås att högstadieskolan Roslagsskolan och låg- och mellanstadieskolan Parkskolan slås i hop till en skolenhet från och med hösten 2009.

Dessutom finns planer på att Roslagsskolan byggs om till en F-9 skola med elever från förskoleålder till nionde klass. Utöver det har barn- och skolkontorets chef Ulf Gustavsson i en artikel i NT sagt att Parkskolan inte kommer att finnas kvar som byggnad på sikt. 

Bo Björfors har också ett barn i sexårsverksamheten.

Vi valde Parkskolan för att det är en liten skola med bra studieresultat och gott rykte. Den är ett gott exempel på en kommunal skola som fungerar väldigt bra. Att flytta en sån skola till en större är att slå sönder verksamheten, säger han. 

Både han och hans fru Carin Björfors är kritiska till att man inte fick informationen om att skolans verksamhet eventuellt ska flyttas till Roslagsskolan innan skolvalet gjordes i våras.

De vill att vi föräldrar ska gå in i skolvalet med känsla och välja vad som passar våra barn. Men de tar inte hänsyn till våra val. Vi har valt Parkskolan som den ser ut i dag, säger hon. 

Alla föräldrar NT träffar är överens om att de behöver mer information.

Vad har de använt för underlag till det här förslaget? Varför vill man flytta Parkskolans elever till Roslagsskolan? Det lilla vi vet har vi fått luska ut själva genom att ringa runt till politiker och de verkar inte heller vara så insatta, säger Sara Borg.

Beslutet i nämnden borde skjutas upp tills det är mer utrett hur allt ska bli, fyller Carin Björfors i. 

Pernilla Josefsson

[email protected]

"Sammanslagning av skolor ett möjligt scenario" Ingenting är beslutat än.

Med det beskedet möter Ann S Pihlgren föräldrarna i Parkskolan.

Ann S Pihlgren (m) är ordförande i barn- och skolnämnden. Hon menar att en sammanslagning av verksamheten i Roslagsskolan och Parkskolan bara är ett möjligt scenario.

Även om det blir en gemensam administrativ enhet kan det vara två byggnader, säger hon. 

Men man har planer på att bygga om Roslagsskolan till en F-9 skola? Ja, det pågår en förstudie och en första idéskiss ska presenteras för barn- och skolnämnden 30 september. 

Kommer Parkskolans elever att flyttas dit? Det vet vi inte än. Om inflyttningen blir stor kan det finnas plats både för Parkskolan och Roslagsskolan. 

Verkar det så i era prognoser? Enligt prognoserna i dag kommer det inte behövas. Parkskolan är en trolig elevgrupp men det finns inga beslut tagna än. Blir det så måste det tas i kommunfullmäktige. 

Inte heller när det gäller ombyggnaden av Roslagsskolan finns några beslut tagna. 

Enligt chefen för barn- och skolkontoret Ulf Gustavsson arbetas förstudien just nu fram av tekniska kontoret och ett kontrakterat arkitektkontor.

En F-9 skola med fräscha ljusa lärmiljöer. Där det också finns möjlighet att få plats med musikskolan, säger han. 

En första kostnadsberäkning för projektet ska presenteras i slutet av oktober. Målet är att skolan ska stå klar senast 2010. Ann S Pihlgren minns inte samtalet med Sara Borg i våras.

Men jag har försökt att vara ärlig. Däremot kan jag inte säga vad som händer hundra år framåt, inte ens tre år framåt, säger hon.

När kommer föräldrarna att få veta hur det blir? Jag har inget svar jag kan stå för i dag. Vi ska informera dem så fort vi vet. 

Pernilla Josefsson 

[email protected]

Mer läsning

Annons