Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska betala badhuset?

Turerna kring Rimbo badhus fortsätter. Ingen lösning är i sikte.
Det är inte så konstigt. För det är mycket svårt att se hur en sådan lösning skall se ut.

Annons

Rimbo badhus byggdes av ett privat företag i början av 1990-talet. Varför det byggdes där, mitt i ett samhälle, är svårt att förstå. Centrala Rimbo kan inte, precis som centrala Hallstavik eller centrala Norrtälje, anses som en bra plats för ett spa. Roslagen är vackert, och här finns många platser som passar för bad- och konferensanläggningar. Det är därför inte konstigt att det finns flera sådana här, inte heller att alla, utom en, inte ligger mitt i någon av kommunens tätorter.

Rimbo badhus, eller Rimbo Leisure Center som det hette från början, har aldrig fått verksamheten att gå ihop. Badhuset har gått i konkurs flera gånger. Och detta trots att kommunen hela tiden har betalat ut bidrag till badet, ett bidrag som i dag uppgår till nära 2,5 miljoner kronor.

Detta bidrag vill det företag som i dag äger badhuset, Rimbo Fastigheter AB, att kommunen skall fördubbla. I annat fall stänger man badhuset.

Från kommunens sida vill man inte betala så mycket. Ett fördubblat bidrag till badhuset i Rimbo innebär att bidraget blir lika stort som kostnaden för driften av badhusen i Norrtälje och Hallstavik tillsammans.

Till detta kommer att Rimbo Fastigheter AB har haft stora problem med Skatteverket. Verkets revision av bokföringen för åren 2005, 2006 och 2007 har medfört att företaget krävs på över 600 000 kronor i skatteskuld. Det är därför naturligt att kommunen tvekar att ge företaget ett kraftigt höjt bidrag.

Rimbo badhus har med åren blivit viktigt för Rimboborna. En stark opinion vill att badhuset skall bevaras. Och det vore också synd om en så fin anläggning inte används.

Frågan är bara vem som skall betala. Ett kommunalt bidrag till badet på fem miljoner kronor kan knappast anses som ett bra sätt att använda skattebetalarnas pengar, inte minst med tanke på Skatteverkets krav på det bolag som äger badhuset. Att kommunen köper fastigheten och driver badet i egen regi lär också bli en mycket dyr affär för skattebetalarna.

Rimbo har ett bra badhus, det bästa i kommunen. Allt talar dock för att det är näst intill omöjligt att driva badet och den fastighet där badet ligger utan att göra stora förluster. Privata företag har inte klarat av det. Inget talar för att kommunen skulle lyckas bättre.

Det är därför inte så konstigt att det är svårt att hitta en lösning för Rimbo badhus. Och det är inte kommunpolitikernas eller de kommunala tjänstemännens fel, inte heller det företags fel som äger badhuset. Felet ligger istället hos dem som en gång fattade det outgrundliga beslutet att bygga ett spa mitt i Rimbo.

Mer läsning

Annons