Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem räddar småföretagen?

I den globala finanskrisens spår har såväl stora som små företag problem. Trots det tenderar den politiska debatten att nästan uteslutande handla om ett fåtal mycket stora bolag. Tidigare var det Volvo, nu är det Saab som är i fokus.

Annons

Sämre tider innebär sämre köpkraft och många människor drar ner på utgifter som man ser som överflödiga. Man äter mindre ute, spelar mindre på lotteri etcetera. Samtidigt tvingas bankerna, på grund av minskande kapital, att dra ner på sin utlåning.

I kölvattnet leder det till ekonomiska bekymmer för landets mindre företag, i värsta fall konkurs. Trots att en fjärdedel av Sveriges arbetskraft arbetar i små och medelstora företag ignoreras de nästan totalt när krispaketen diskuteras.

Frågan om ekonomiskt stöd till Saab är också en rättvisefråga. Att näringsministern utan att tveka avvisar idén att ta över Saab är därför glädjande. Det betyder inte att man står likgiltig inför en konkurs, tvärtom har man redan utlovat specifika arbetsmarknads- och näringslivsinsatser för området. Men man visar att alla företag, oavsett storlek, måste spela efter samma regler.

När det gäller just Saab finns det dessutom även andra anledningar för staten att hålla fingrarna borta. Företaget var förlusttyngt långt innan finanskrisens intåg.

Hela tretton år har förflutit sedan man senast kunde redovisa ett positivt resultat och redan då var det ett tillfälligt undantag. Saabs biltillverkning har hela tiden varit en förlustaffär. Under lång tid har man överlevt genom att övriga delar i koncernen, först flygplansförsäljningen och sedan lastbilarna, täckt upp minussiffrorna, något som naturligtvis är ohållbart.

Medan regeringen är tydlig och klar i sina besked är det dock desto svårare att se vad det rödgröna laget har för åsikt i frågan. Lars Ohly gav direkt sitt fulla stöd för ett statligt övertagande av företaget medan de miljöpartistiska språkrören deklarerat raka motsatsen.

Vad Mona Sahlin vill göra är det inte många som vet. I en P1-debatt mot Maud Olofsson häromdagen attackerade hon näringsministern för att lämna Saab-arbetarna i sticket. Själv visste hon dock bara att hon ville göra ”något” men avvisade såväl statligt ägande som alla andra tänkbara åtgärder. Det är inte ett värdigt agerande från landets största oppositionsparti.

Riktade stöd till ett fåtal större företag är inte vad som behövs i kristider. Det har vi prövat förut. Bättre vore en mer allmän satsning på att upprätthålla köpkraften och stimulera näringslivet. Det kommer alla företag till godo. Stora som små.

Mer läsning

Annons