Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart tionde barn lever i fattigdom

Elva procent av ungdomarna i Norrtälje kommun levde som fattiga under 2006. Det visar en rapport av Rädda barnen.
- Ordet fattiglapp har blivit ett vanligt skällsord hos ungdomar, säger Sofie Ahlholm, fältsamordnare på Socialkontoret i Norrtälje.

Annons

Enligt Rädda barnens rapport var det 17 procent av barn och ungdomar mellan 017 år som levde i fattigdom i Stockholms län under 2006.

Att leva i fattigdom betyder att man någon gång under året uppburit socialbidrag eller att man i en familj på två vuxna och två barn lever på mindre än 21 000 kronor i månaden. I Norrtälje kommun låg siffran på elva procent, vilket var en nedgång med en procent jämfört med 2005.

Det som är oroande är att siffran inte ändrade sig markant under 2006 jämfört med tidigare trots att det var ett högkonjunktursår. Då undrar vi hur det blir i de svåra tiderna som är nu, säger Lisa Stenberg på Rädda barnen.

Hon kan inte kommentera Norrtäljes siffror direkt, men tror att kommunen klarat sig relativt bra jämfört med andra kommuner.

Däremot vill vi poängtera för kommunpolitikerna att de ska ta dessa siffror på allvar när de ser över besparingar i budget. Det får verkligen inte bli sämre för de som redan har det svårt, säger Lisa Stenberg.

På Socialkontorets barn-och ungdomssektion i Norrtälje har man noterat att ungdomar som har svår ekonomi kan få stora problem socialt.

Har man lite pengar finns alltid risken att man kan känna sig utanför. Under mina sex år som fältsamordnare har jag inte upplevt att någon kommit direkt till mig och pratat om just ekonomiska problem, men det betyder verkligen inte att sådana problem inte finns, säger Sofie Ahlholm.

Hon tror i stället att man försöker dölja om ens familj har lite pengar eftersom det kan kännas pinsamt att inte ha råd med samma saker som kompisarna. Hon och hennes kollegor har dessutom upptäckt att skällsord som fattiglapp blivit vanligare.

Det är jättetråkigt. Vi hoppas att fler ska kunna våga prata om den här frågan, säger hon.

"Det kan vara pinsamt att erkänna"Skolan är en av de platser där ungdomar med lite pengar kan få det jobbigt.

På Svanbergaskolan upplever dock eleverna att man inte behöver skämmas för sin ekonomi.

Det är ingen stor grej, men det kan säkert vara pinsamt att erkänna, säger niondeklassaren Theodor Förberg.

Enligt Rädda barnens fattigdomsrapport kan dålig ekonomi hos ungdomar bidra till utanförskap i sociala sammanhang, som till exempel i skolan.

En klassresa eller studiebesök där fickpengar behövs kan bli ett oöverkomligt problem. Norrtälje kommun har en regel som innebär att man inte får kräva att föräldrarna ska finansiera några resor.

Men alla har ju med sig fickpengar ändå. Vi brukar få med oss skolans matlådor om vi åker över dagen, men vissa väljer att gå ut och äta och betala själva, säger Linda Karlsson.

Kan det inte bli ett problem om man har lite pengar och ändå vill gå och äta med kompisarna?

Nja, då kan man väl gå med, men inte äta någonting, säger Simon Ekberg.

Det skulle vara mer rättvist om alla fick äta samma låda och inte gå iväg, men jag tror nästan att det skulle bli värre. Det är bra att man får vara lite fri, säger Matilda Johansson.

Problemet med att ha lite pengar är inget som de upplever att man talar om varken på skolan eller i kompiskretsar.

Men det kan självklart vara pinsamt att erkänna det. Jag vet ingen personligen som sagt det, säger Theodor Förberg.

Eleverna är överens om att man har bra möjlighet att delta i skolans olika projekt oavsett vad det kostar. Niondeklassarnas spanskagrupp samlar just nu in till en studieresa till Spanien och säljer då olika produkter för att få in pengar.

Kan det bli en press att man måste fylla sin säljkvot?

Absolut, personligen kan jag vara lite lat och då känner jag mig stressad. I värsta fall får man köpa det mesta själv och det är inte så roligt, säger Theodor Förberg.

Eleverna är också eniga om att det är stor skillnad på klasskassan beroende på vilken klass man går i.

Dels kan det finnas lärare som är extra drivna eller föräldrar som engagerar sig mycket. Det kan vara bra att hamna i en klass där det finns någon som driver på en eventuell insamling, säger Ronja Karlsson.

FAKTA

Barnfattigdom i sverige

Är en årsrapport från Rädda barnen som i år kommer ut för sjunde gången.

I Rädda Barnens definition på barnfattigdom ingår barn som antingen lever i familjer med låg inkomststandard enligt Statistiska centralbyråns, SCB, definition eller i familjer som uppburit socialbidrag någon gång under året.

Låg inkomststandard betyder att en familj på två vuxna och två barn har mindre än 21 000 kronor i månaden att leva på.

Mer läsning

Annons