Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för rötmånadsmaten

Mjölken surnar och bakterierna frodas. Rötmånaden är här och det gäller att se upp med hur du hanterar din mat.

Annons

Det gör Gräddöbon Lena Backman-Zetterman.

Jag har jobbat som sjuksköterska i 20 år. Det sitter i mig att vara extra noga just nu. Jag vet hur sjuk man kan bli, säger hon.

Hon driver kafé på Gräddö och där är det väldigt viktigt att hanteringen av mat sköts på rätt sätt.

Vi gör egenkontroller av sådant som temperaturen i kylskåpen varje dag, säger hon. 

Rötmånaden är ett begrepp som finns i Bondepraktikan. Historiskt sätt pågår den mellan den 23 juli och den 23 augusti. Den tid på året när det ska vara som varmast och luftfuktigheten som högst.

Att rötmånaden skulle infalla mellan två fixa datum är ett gammalt påfund. Självklart handlar det om väderlek. Maten reagerar på om det är varmt eller kallt och inte på vilket datum det är, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, bakterieexpert och professor i livsmedelshygien. 

Hon poängterar att det alltid finns bakterier i livsmedel.

Men när det är varmare och fuktigare går det snabbare för dem att föröka sig och maten förstörs fortare. Har man riktig otur kan man få i sig matförgiftningsbakterier. 

Hennes tips är att äta varm mat så snabbt som möjligt efter det att den har tillagats, sänka temperaturen i kylen till sex grader, ta med sig kylklampar till affären och åka direkt hem med varorna.

Med det är även viktigt att tänka lite extra på hygienen i köket. Byt disktrasor och diskborstar ofta, tvätta händerna noga och se upp med flugor. De tvättar inte fötterna och kan ha suttit i en stor komocka innan de slår sig ner på din smörgås. 

Lena Backman-Zetterman håller med Marie-Louise Danielsson-Tham.

Det här är sådant som sitter i ryggmärgen hos mig. Samtidigt tycker jag att man ska lukta och smaka innan man slänger mat och inte bara gå på bästföredatum. 

Annika Jeppsson

 

[email protected]

Mer läsning

Annons