Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för brandfarlig isolering

Räddningsverkets varning för brandrisken med isoleringsmaterialet cellplast blir allt mer högljudd. Men enligt Norrtäljeföretaget Thermisol, som är en av fyra stora tillverkare av cellplast i Sverige, är riskerna minimala om materialet används rätt.

Annons

Tack vare bland annat sina goda isoleringsegenskaper blir byggmaterialet cellplast allt vanligare vid både nybyggnationer och vid tilläggsisolering i befintliga fastigheter. Men egenskaperna som gör att byggföretagen vill använda materialet har även visat sig öka brandrisken. Cellplast är nämligen lättantändligt och brinner snabbt, då det till 98 procent består av luft.

Fortsätter utvecklingen som den gör, med ökad användning av cellplast, kommer det bli fler och värre bränder, säger Ulf Erlandsson, brandutredare på Räddningsverket.

Norrtäljeföretaget Thermisol är med sina 45 anställda en av Sveriges största cellplasttillverkare och här har man sett hur användningen av materialet ökat. I Sverige används cellplast redan nu vid i princip alla grunder som byggs. Men ur brandsynpunkt, menar företagets marknads-och försäljningschef Tommy Haglund, är det snarare byggtekniken som kan ha brister.

Cellplast brinner, men allting brinner vid rätt temperatur. Det man gör är tekniska lösningar som brandskyddar materialet och konstruktionen. Till exempel täcker man över med gipsskivor, men allt det här är reglerat av Boverket, säger han.

Ungefär samma svar ger Per Thureson, brandexpert på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Brandrisken ökar inte om materialet är skyddat som det ska vara.

Men det är klart, materialet brinner till skillnad från annan isolering. Ur brandsynpunkt är det i regel en nackdel, säger Per Thureson.

Han berättar att brandrisken är som störst vid byggnadstillfället när isoleringen ligger exponerad.

Det finns flera exempel på bränder i nybyggen då branden spridit sig riktigt fort tack vare plasten. Om det väl börjar brinna går det fortare och mycket mer rök utvecklas än om mineralull eller andra icke-brännbara isoleringar används.

På Räddningsverket är man just bekymrad över att de som arbetar med materialet inte vet hur det ska användas.

Man kan säkert bygga så att det blir säkert, men det finns inga lagar som reglerar hur man i detalj ska göra. Många bygger och isolerar som man gjort med tidigare isoleringsmaterial. Som cellplasten används idag är den farlig, säger Ulf Erlansson.

Patrik Ekström

[email protected]

Mer läsning

Annons