Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårlig buffé från Engelbrektstunet

Med pingsten och vårens många fester för dörren kan det vara bra att redan nu börja tänka på vad du ska bjuda gästerna på. Köket föreslår en härligt vårlig buffé signerad Sandra Grann, köksmästare på fest- och konferensgården Engelbrektstunet i Rosättra.

Annons

Samtliga recept på buffébordet är beräknade för 8 personer

Chèvreostpannacotta (serverad antingen med pepparmarinerade melonspett eller - till dessert- med balsamicomarinerade jordgubbar)

2,5 dl grädde

2,5 dl chèvreost (kanten bortskuren)

0,5 st stort gelatinblad

salt och vitpeppar

1. Blötlägg gelatinbladet.

2. Koka upp grädden och smält ner osten. Krydda.

3. Rör ner det blötlagda gelatinbladet. Häll upp i portionsglas, låt svalna och ställ kallt.

Marinerade melonspett

0,25 honungsmelon

0,25 vattenmelon

1 msk honung

1 msk varmt vatten

0,5 tsk svartpeppar

1. Tärna melonen och trä på spett.

2. Blanda lagen: honung, vatten och peppar och vänd/pensla melonspetten i/med blandningen. Servera med chèvrepannacottan.

Balsamicomarinerade jordgubbar

10 färska jordgubbar

ca 2 msk balsamicosirap (finns färdig på flaska i butiken)

1. Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg i de kalla chèvrepannacottaglasen.

2.Ringla över lite balsamicosirap och servera.p

Röktlax och färskostterrine med sojadipp

100 g rökt fintärnad, rökt lax

1 dl kesella (10 %)

100 g philadelphiaost

0, 5 msk pressad lime eller citron

tabasco och eventuellt lite salt

2 st stora gelatinblad

1 kruka gräslök

1. Blötlägg gelatinbladet.

2. Blanda ihop laxen med kesella, philadelphiaost, lime och kryddor.

3. Smält det blötlagda, urkramade gelatinet med limejuicen en kort stund i micron.

4. Blanda först ut en liten del av laxsmeten med gelatinet , tillsätt sedan resten.

5. Häll upp smeten i en form (ca 10x20 cm ) klädd med plastfolie. Låt stelna i kylen.

6. Skär ut små fyrkanter och rulla dem i finhackad gräslök.

Sojadipp

4 msk kikkomansoja

4 msk färskpressad citron eller lime

1. Blanda samman sojan med citron eller lime.

2. Häll upp i åtta små glas, servera med färskostterrinena uppträdda på tandpetare.

Räk- och ansjovischeescake med röd rom

2 dl räkor

1,25 stora gelatinblad

0,75 dl philadelfphiaost

1,75 dl creme fraiche

0,5 msk hackad ansjovis

3 skivor kavring

1, 5 msk smält smör

50 g röd stenbitsrom

1. Blötlägg gelatinbladet.

2. Kör kavringen i en matberedare och blanda med smöret. Tryck ut blandningen i en form (ca 10x15 cm) och grädda snabbt, cirka 5 minuter, i 200 graders ugnsvärme. Låt svalna.

3. Blanda ihop övriga ingredienset, förutom gelatinet och rommen. Smält det blötlagda, urkramade gelatinet en kort stund i micron eller i kastrull på låg värme. Blanda det först med lite av räkröran och sen med resten för att undvika att gelantinet klumpar sig.

4. Häll upp smeten i formen med kavringsbotten och låt svalna i kylen. Bred på röd rom och skär i bitar.

Fyllt foccacciabröd

25 g jäst

2,5 dl ljummet vatten

0,6 dl olivolja

2 krm salt

ca vetemjöl

Valfria ”pålägg” (tex, parmaskinka, tomater, svarta oliver, parmesanost) eller (rökt skinka, tomat, rödlök, fetaost)

1. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt olja och salt. Arbeta in lite mjöl i taget tills degen börjar släppa från kanterna, räkna med att det går åt ungefär 6-7 dl mjöl. Degen ska vara ganska lös, utan att vara kladdig.

2. Smöra och mjöla en form ungefär dubbelt så stor som en brödform, (alternativt tag 2 brödformar)

3. Platta ut degen i formen och lägg på valfria ingredienser. Du kan lägga på råvaror som passar din plånbok eller som du har hemma i kylen. Brödet är oxå gott som det är!! Pensla ytan med olivolja innan gräddning och strö över lite flingsalt och tex timjan

4. Låt brödet jäsa till dubbel storlek och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 20-30 minuter.

Fransk potatissallad

15 medelstora potatisar av fast sort

0,5 gul lök

1 röd lök

5 cm purjolök, det gröna

0,5 msk dijonsenap

0,5 msk tomatpuré

4 msk rapsolja

1 msk vitvinsvinäger

persilja

valfri ”salladsfyllning” - ex ärtskott, kapris, cocktailtomater, ruccola

1. Skiva all lök. Blanda ihop vinägretten (senap, tomatpuré,olja och vinäger). Hacka persiljan

2. Koka potatisen mjuk och dela den i mindre bitar. Blanda den varma potatisen med vinägretten och löken. Låt potatisen svalna och dra åt sig smaker.

3. Blanda till sist i persiljan. Potatissalladen blir godast om den får stå och dra sig över natten! Du kan blanda i nästan vad du vill. Till exempel ärtskott, kapris, sparris, färsk spenat, ruccolasallad. Bara din fantasi sätter stopp!

Lättrökta kycklingspett

3-4 st kycklingfiléer

1 msk hickory liquid smoke (finns att köpa fädig i din matvarubutik)

3 msk rapsolja

salt och tabasco efter smak

1. Skär varje kycklingfile i 3 delar på längden och trä upp dem på spett.

2. Blanda ihop marinaden och pensla kycklingspetten. Lägg kycklingspetten på en plåt och kör dem färdiga i ugnen på 175 grader i cirka 15-20 minuter. Spetten kan ätas både kalla och varma!

Äppelkompott

2,5 tärnat och skalat grönt äpple (Granny Smith)

1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

0,25 dl socker

0,5 finhackad gul lök

0,5 msk pressad citronjuice

salt och vitpeppar efter smak

Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Tillsätt alla övriga ingredienser fort och låt det puttra några minuter tills äpplena börjar bli lite mjuka. Kompotten kan ätas både varm och kall.

Marinerade sesamlaxspett

ca 400 g lax

0,5 dl kikkomansoja

0,5 dl honung

0,5 dl pressad limejuice

0,25 dl dijonsenap

salt

1 dl sesamfrön

1. Skär varje laxbit i fyra bitar på längden och trä upp dem på spett.

2. Lägg dem i en form med höga kanter och med smörpapper i botten.

3. Blanda marinaden, förutom sesamfröna, och häll den över spetten.

4. Kör spetten i ugnen på 175 grader tills de är klara, det tar cirka 15 min.

5. Låt spetten kallna i sin lag och vänd dem i sesamfrön. Spetten kan ätas både varma och kalla.

Limeyoghurt

2 dl matlagningsyoghurt (8%)

0,5 pressad lime

salt och tabasco efter smak

Blanda samtliga ingredienser och rör om. Låt såsen stå kallt en stund före servering för att smaken ska mogna.

Annanassalsa

4 dl konserverad ananas skuren i bitar

0,5 dl sweetchilisauce

0,5 tsk vitvinsvinäger

1 msk finhackad gräslök

Blanda ihop allt. Servera salsan kall.

Porterrimmad benfri fläskkotlett

1 kg benfri fläskkotlette/fläskytterfile

0,5 dl salt

2 flaskor (66 cl) Porteröl

2 klyftor pressad vitlök

1 msk torkad timjan

1 msk honung

2 msk ättika

tabasco, några stänk

1. Putsa köttet och stek det gyllenbrunt runt om i smör i en stekpanna.

2. Placera köttet i en ugnsfast form och stek det klart i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen når 72 grader - det tar ca 1,5-2 timmar.

3. Koka ihop alla övriga ingredienser och ställ lagen åt sidan. Lägg i köttet i lagen när det är klart i ugnen. Se till att allt kött blir täckt!

4. Låt köttet rimmas i minst 8 timmar. Skiva köttet tunt och servera.

Färgrik sallad

sallad

ärtskott

fetaost

jordgubbar

rucola

sparris

m m - välj dina favoriter

1. Skölj och skär valfri sallad i lagoma bitar.

2. Skär bort det nedersta på sparrisen och koka den hastigt i rikligt med lättsaltat vatten i 2 till 3 minuter.

3. Halvera jordgubbarna och skär fetaosten och sparrisen i mindre bitar.

4. Blanda sallad, sparris och rucola i en skål. Toppa salladen med jordgubbar, fetaost och ärtskott och servera.

Mer läsning

Annons