Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargskräjk i Riala vargenj kojjj

Trots att vargen inte skadat en människa i Riala på 193 år lever skräcken kvar.
- Mina föräldrar och mor- och farföräldrar skrämde mig med vargen. Jag minns en bild ur Gösta Berlings saga som jag inte vågade titta på, utan fick lägga ett papper över, säger Iréne Wilgren, ordförande i Riala hembygdsförening.

Annons

Förra måndagen angreps tio får på en gård i Rumsättra. Sedan dess sägs vargen ha strövat omkring i området enligt flera observationer. Bygden har fått vara i fred.

Annat var det för 193 år sedan då den sista vargen sköts i Riala. I alla fall om man ska tro regementsläkaren M.C. Retzius och kemisten N.G. Sefström som hösten 1815 besökte Riala-trakterna för undersöka de märkliga rabiesliknande epidemi som då utbrutit i bygden.

Anteckningar från resan finns bevarade i Svenska läkare-sällskapets handlingar från 1816 och vittnar om att orsaken till epidemin var vargar som härjat i området. Två personer påstås ha blivit överfallna och fått svåra bitskador.

Gästgivaren Eric Mattsson från Lohärad blev den 25 juni överfallen av en varg två gånger efter varandra när han drev sitt boskap. Vargen ”bet honom så, att han feck 3:ne djupa sår i nedre käken och 2:ne dylika på högra handens pekfinger, samt sönderslet hans hatt.”, skriver Retzius och Sefström.

Under det andra anfallet lyckades Eric Mattsson att hålla fast vargen och tillkalla hjälp. När Båtsmannen Häggman kom ”slog han vargen flere slag med en yxhammare i hufvudet, hvarefter han omsider dog.”

Den 25 juli samma år berättas det om bonden Eric Jansson i Ekeby. Han hade hört av folk på byn att en varg kretsade kring hans boskap. När han kom dit överfölls han av vargen som bet honom i ansiktet. I tumultet högg Eric Jansson vargen med en yxa i bogen. Vargen kom strax tillbaka och förnyade anfallet och ”bortref hela underläppen och 2 tänder utur nedre käken samt skrapade öfverläppen”.

Berättelser liknande dessa och den varg i Gysinge, som 1821 dödade nio barn, blev starten på den jakt som till sist utrotade vargen i Sverige. Mellan 1827 och 1839 sköts 6 790 vargar i Sverige, varav 271 bara i Stockholms län.

I dag vittnar varggroparna om hur jagandet gick till. Varggropar som byggdes för att skydda boskap och människor från vargen. När vargen föll i gropen sköts den. I Sockenbeskrivningen över Riala (utgiven 1956) nämns de varggropar som byggdes i Riala, bland annat den i Vargsättra.

Sammanlagt fanns det mellan fem och tio varggropar i Riala på 1800-talet, säger Iréne Wilgren, som för ett par år sedan var med om att arrangera en promenad till varggropen i Vargsättra.

Vad tycker du om att det stryker omkring en varg i Riala igen?

Så länge den inte ger sig på boskap ska den få vara i fred, annars ska det åtgärdas.

Är du rädd för vargen när du är ute i skogen?

Det är klart att jag tänker mig för lite extra när jag är ute i skogen, men jag är inte rädd, säger säger Iréne Wilgren.

I Sockenbeskrivningen berättas det även om personerna som jagade varg i Riala. En av dem var spelmannen och fiolbyggaren Olov Persson Lundin (1798-1882). Han sägs ha dödat tre vargar.

Om du möter en varg

Om du möter en varg ger den sig normalt av. Men om vargen inte ger sig av och du upplever situationen som obehaglig ska du tänka på följande:

Gå sakta och ljudligt därifrån. Sjung, prata eller ropa högt (inga gälla skrik).

Spring inte, eftersom det dels kan starta ett förföljande, dels öka risken för att du snavar, vilket kan tänkas utlösa ett angrepp.

Om vargen följer efter stanna upp och verka stor och farlig genom att hålla armar och väskor eller dylikt i luften. Ta hellre ett par steg mot vargen än från den.

Om vargen trots allt skulle angripa så spela inte död utan slå och sparka så mycket du kan.

Källa: Viltskadecenter.se

Mer läsning

Annons