Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen tog tamfåglar

Kvar i inhägnaden står en ensam sargad kalkon.
– Allt tyder på att det var varg som tog de andra kalkonerna och hönsen, säger ägaren Peter Mothander som sett vargen stryka vid gården på kvällen.

Annons

Det kan vara en hund, säger Länsstyrelsens besiktningsman Gunnar Schön.

På ett par månader har 80 höns och sex kalkoner försvunnit från Peter Mothanders hönsfågelinhägnad i Riala. Själv är han övertygad om att det var varg bakom åtminstone de sista attackerna.

Kalkoner är inga små djur och en räv skulle knappast kunna göra ett hål i stängsel en och en halv meter över marken. Den skulle dessutom inte utföra den masslakt som skett här. 

Senaste attacken var för tre veckor sedan, ett 20-tal fåglar dödades. Samtidigt har han, frun och grannarna sett varg i närheten.

Länsstyrelsens besiktningsman Gunnar Schön vill inte uttala sig om attacken eftersom han inte varit där.

Jag är med 80 procent säkerh på att det var varg bakom de fårattacker som jag inspekterat i Rialatrakten, men det kan också vara hund, säger Gunnar Schön.

Enligt honom tar människor ofta fel i områden där en varg förmodas vistas.

Det finns ett antal hundraser som är varglika. 

Att det skulle vara en hund bakom attackerna ser Peter Mothander som ytterst osannolikt.

Vad jag vet finns det bara en hund här i närheten och den är det pli på. 

Länsstyrelsen föreslår elstängsel. Det tycker inte Peter Mothander att han har råd med. Nu funderar han på att lägga ner hobbyverksamheten.

Vad tycker du att man ska göra med vargen? Flytta på den. Jag har åtta barn och jag vill inte längre att de yngsta ska vara ute på kvällen.

Patrik Ekström

[email protected]

Mer läsning

Annons