Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargattackerna oroar fårägarna

I slutet av augusti revs tio får av varg i Rumsättra, sydväst om Riala. Förra veckan var det dags igen. Då attackerades ytterligare en fårbesättning om totalt elva djur vid sjön Viren, också i trakterna av Riala.

Annons

I tisdags kväll samlades oroliga markägare, byinvånare och tjänstemän från länsstyrelsen och Viltskadecenter i Riala församlingshem för att diskutera vargangreppen och eventuella åtgärder. 

Länsstyrelsens besiktningsman Helge Röttorp, som besiktigade gården i Rumsättra, berättar att det finns en överhängande oro bland boskapsägarna.

Många markägare uttryckte rädsla på mötet och ville ha information kring förebyggande åtgärder för att kunna skydda sin boskap, säger han. 

Jens Karlsson från Viltskadecenter kunde dock räta ut några av åhörarnas frågetecken och stilla en del av oron.

Under bara ett par månader har totalt 21 får dödats i området. Enligt länsstyrelsen rör det sig om sannolika vargattacker. Mest troligt är att det är en så kallad strövarg som brutit sig ur kärngruppen. 

Helge Röttorp tror att det handlar om en yngre varg, osäkert vilket kön.

Det här är första gången i modern tid som varg stannat så länge i Roslagen. Det väcker uppståndelse. Mest troligt är ändå att vargen kommer att vandra härifrån, men är det en hona kan hon mycket väl försöka etablera sig i området, säger han. 

I dagsläget finns inga planer på att avliva vargen. Under mötet framkom dock att en av åhörarna lämnat in en ansökan om skyddsjakt till Naturvårdsverket. Men innan något sådant beslut fattas måste det fastställas att attackerna faktiskt utförts av vargen. 

DNA-prov från fåren har lämnats för analys och svaren kommer inom kort. Även om det visar sig att vargen är ”skyldig” tror inte Helge Röttorp att den avlivas.

Om det är som vi tror, att vargen är en strövarg, försvinner den antagligen av sig själv. Då är det onödigt och dyrt att dra i gång en sådan manöver, säger han.

Katarina Hansson [email protected]

"Med rätt åtgärder förebyggs angrepp"

Tätare stängsel och eltrådar både upptill och nedtill.

Med rätt åtgärder kan man förebygga många rovdjursattacker, säger Maria Levin på Viltskadecenter, Grimsö forskningsstation.

När björn, lodjur eller varg tar sig in i en hage forcerar de staketet eller stängslet underifrån. Enligt Maria Levin är det den främsta orsaken till varför varg ofta tar sig in i hagar. En annan ingång är öppna vattendrag som sjöar och åar. 

Bäst är det att använda elförande järntråd som stängsel. Effekten blir för dålig vid till exempel inkapslade elband. Lägsta tråden bör placeras 20-30 centimeter ovan marken och det är lämpligt med fyra till fem parallella trådar i stängslet, säger hon. 

Hagar som vetter ut mot vattendrag bör också förses med staket eller stängsel. Vargar är nämligen bra simmare och tar sig enkelt fram vattenvägen.

En annan sak, som enligt Maria Levin ibland brister, är hanteringen av kadaver.

Vi har erfarenheter av folk som gräver ner eller lämnar kadaver ute, och det är inte bra. Är det någonting som attraherar rovdjur så är det dött kött, säger hon.

Katarina Hansson  [email protected]

Antalet får som dödats av rovdjur i Roslagen senaste åren: 2008: 21 får revs av varg, 2 stycken av lodjur

2007: 1 får revs av lodjur

2006: Inga får revs

Källa: Camilla Frisch, jurist på länsstyrelsen i Stockholm

Mer läsning

Annons