Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg på besök i kommunen

Ett ovanligt rovdjur visade sitt berömda grin när Lisbeth Andersson fångade en varg på film. Travandes vid vägkanten utanför Brottby förevigades den några sekunder innan den försvann upp i skogen. Bara några dagar innan filmades samma varg i närheten av Kapellskär.

Annons

Lisbeth och Bosse Andersson var på väg till Grisslehamn för att gå på bröllop och hade videokameran påslagen på skoj. När en gråbrun varelse skymtades i vägkanten framför blev det plötsligt allvar med filmandet.

- Jag filmade vargen vid halvsjutiden på vägen precis mittemellan Angarn och Karby, nära en stor brädgård. Den småsprang lugnt vid vägkanten. Därefter strök den över vägen och gick in i skogen. Vi tappade fullkomligt hakan, berättar Lisbeth.

Bara några dagar tidigare hade samma varg synts i närheten. Johan Wanngård satt i bilen på väg mot Kapellskär och upptäckte vargen på fel sida av viltstängslet. Genom att tuta kunde djuret fösas bortåt och sättas i säkerhet. Vargen var mager och troligen i ettårsåldern.

Johan Månsson är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Uppsala Län. Eftersom vargen senast sågs den 28 juni är det omöjligt att svara på var den befinner sig nu:

- Den kan fortfarande vara i trakten men det är mycket troligare att har rört sig bort till Dalarna. Det finns inga vargrevir här i närheten. Vargar som påträffas såhär är nästan alltid på jakt efter en ny flock att ansluta sig till.

Att den aktuella vargen uppfattades orädd beror troligen på att vilda djur skräms mindre av bilar än folk. Stressade vargar kan också felaktigt verka avtrubbade, förklarar Johan Månsson. Själv tar han emot observationer av rovdjur året runt och 2008 har hittills varit lugnt på rovdjursfronten.

- Möjligtvis kan ett får ha dödats av ett lodjur i norra delen av länet i vintras. Men det får inte alls lika stor uppmärksamhet som när varg gör samma sak, avslutar han och belyser därmed vilka starka känslor just vargen väcker i Sverige.

Cecilia Persson

Mer läsning

Annons