Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg kan ha setts vid Penningby

Birgitta Rolfart gick med sin dotter i skogen i Grovsta. Plötsligt stod en varg på vägen framför dem. - Jag blev jätterädd, säger Ellinor, nio år.

Annons

Vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen, just innan det blivit mörkt, promenerade Birgitta Rolfart och dottern Ellinor i skogen. De var på väg mot sitt hus i Grovsta någon mil söder om Norrtälje. Både mor och dotter hajade till när de såg ett hundliknande djur som satt på hasorna längre fram på vägen.

Djuret liknade en hund, men var något helt annat.

Det var ju en varg! Den stod still och bara tittade på oss. Jag blev rädd och började stampa i marken och skrika. Då sprang den in i skogen, säger Birgitta Rolfart några timmar efter mötet med vargen.

Vi gick fort in till grannen i det närmaste huset. Han fick skjutsa oss sista biten hem.

Birgitta Rolfart är övertygad om att det var en varg som hon och dottern mötte, och inget annat.

Jag är säker. Det var inte en hund, utan en varg.

Observationen är det första tecknet på varg i Roslagen sedan en tik sköts i skyddsjakt i söndags. Jaktvårdskonsulent Lars Plahn hade inte fått några rapporter om andra vargar.

Nej, inte än. Men ur ett vargperspektiv finns det relativt gott om mat i Roslagen. Älgstammen har minskat men det finns rådjur och annat vilt. Det föds många valpar i befintliga revir som kommer att söka sig till nya områden, säger Lars Plahn.

Negativt för en varg som tänker sig Roslagen som nytt revir är trafiken och att området på sina håll är tätt befolkat.

Länsstyrelsen hade i går kväll inte heller fått indikationer på en ny varg i Roslagen. Ansvariga för den så kallade rovdjurstelefonen, som allmänheten kan ringa till med sina observationer, sa att man skulle försöka skicka spårare till Grovsta under fredagen för att säkra spåren innan de töade bort.

Man ville också försäkra boende i Roslagen om att vargar inte attackerar människor. Men i skogen i det ensligt bebyggda Grovsta är det lätt att bli skrämd i alla fall:

Jag blev jätterädd, intygar Ellinor, nio år.

Mer läsning

Annons