Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdstrejken avblåst - nytt avtal för sjuksköterskor

Sjuksköterskestrejken är avblåst. På eftermiddagen accepterade Vårdförbundet medlarnas bud i vårdkonflikten. En högre lägstalön och en bättre lönbildning är några av punkterna.

Vad tycker du om avtalet? Läs och kommentera!

Annons

Dagens avtalskongress lyckades till slut komma överens om ett bud i den sex veckor långa vårdkonflikten. Det ska bli en högre lägstalön på 21 100 kronor från och med 1 mars 2009. Till detta tillkommer en löneutveckling på fyra procent första året, tre procent andra året och två procent tredje året. Det antagna budet innebär också bättre förutsättningar för lokala lönebildningar. Däremot var kongressen inte enig när de antog medlarnas bud utan röstsiffrorna var 150 för och 48 emot.

Som NT tidigare skrivit gick sjuksköterskorna på Norrtälje sjukhus röntgenavdelningen ut i strejk i april vilket nu har lett till att arbetet på samma avdelning blivit ordentligt lidande.

Britt-Marie Nilsson, fackligt ombud för röntgensjuksköterskorna på Norrtälje sjukhus vill inte kommentera det antagna budet för NT.

Jag är precis på väg hem från jobbet och har inte hunnit sätta mig in i det hela, säger hon.

Inte heller det andra fackliga ombudet på röntgenavdelningen, Ritva Kaasalainen, har hunnit läsa igenom avtalet tillräckligt noga för att göra en lämplig bedömning. 

Tror du att strejken i sig har gjort att fler personer fått upp ögonen för att ni sjuksköterskor har för låga löner?`

Det vet jag inte, men man kan alltid hoppas i alla fall. Något borde det ha gjort, säger Ritva Kaasalainen.

Kim Nilsson

[email protected]

Mer läsning

Annons