Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbo anmält för mobbning

En sommarvikarie anmäler äldreboendet Vårdbo Norrtälje för att mobba sina patienter. Bland annat ska en äldre man mot sin vilja ha klätts ut i kvinnokläder.

Annons

Även Lars Sjöblom ledamot i socialnämnden har tagit emot klagomål. Jag har sedan november, december 2007 fått flera anonyma samtal från fyra oberoende källor som berättar om liknande historier på Vårdbo, säger han.

”Vårdbo äldreboende i Norrtälje kommun ligger i Grind med vacker utsikt över Norrtäljeviken. Personalen på Vårdbo har intresse för äldre människor. De flesta har utbildning inom äldreomsorgsområdet. De arbetar i små grupper, vilket ger den enskilde ett begränsat antal personer omkring sig.”

Så här beskrivs det Attendo Care-drivna äldreboendet Vårdbo Norrtälje på företagets egna hemsida. Men skenet tycks bedra. I alla fall om man ska tro en tidigare anställd som nu har anmält Vårdbo till Socialstyrelsen och till Socialnämnden i Norrtälje kommun. 

I anmälan anklagas personal på vårdhemmet för att mobba de intagna. En äldre man ska bland annat ha klätts i en keps med tygtrycket AIDS och fått agera maskot för personalen. Samme man ska vid ett annat tillfälle ha påklätts kvinnokläder, damskor och en peruk mot sin vilja. I anmälan står det även att personalen systematiskt stulit medicin. Händelserna ska ha utspelats mellan maj till juli i år.

Lars Sjöblom som är ledamot i socialnämnden, tar allvarligt på anmälan. 

Jag har sedan november, december 2007 fått flera anonyma samtal från fyra oberoende källor som berättar om liknande historier på Vårdbo. Bland annat om att de boende inte får duscha och inte får gå ut ordentligt. Personalen bryr sig helt enkelt inte. Den här anmälan visar att det ligger substans i vad de andra har sagt, säger han.

Varför har det här inte anmälts tidigare?

Därför att de anhöriga är rädda att anmäla då det drabbar deras anhöriga på hemmet. Och personalen är rädda för att förlora sina jobb. Jag hoppas att det nu blir en ordentlig utredning, säger Lars Sjöblom. 

Camilla Nystrand är biträdande verksamhetschef på Vårdbo Norrtälje. Hon känner inte till den bild som Lars Sjöblom målar upp:

Min uppfattning är att vi är ett bra vårdhem. Jag har bara fått höra goda vitsord från de anhöriga. Jag har inte hört något liknande, varken från anställda eller anhöriga, säger hon. 

Camilla Nystrand bekräftar dock att anmälaren har varit anställd på Vårdbo:

Hon fick sluta därför att personkemin inte stämde. Jag kommer nu att ta tag i det här och fråga personalen om det ligger någon sanning i de här påståendena. Om det upptäcks brister av personalen ska det skrivas in i en avvikelserapport. Det finns ingen sådan anmälan i det här fallet vad jag vet, säger Camilla Nystrand.

Vi kommer att utreda och se om det ligger någon sanning i det här. Det gör vi med alla ärenden, säger Britt-Marie Ekström, chef för biståndsavdelningen på Tiohundra.

Vårdbo Norrtälje är kommunens största privata äldreboende med totalt 54 lägenheter. 

Gustaf Anderssonreporter

0176 795 00

[email protected]

Mer läsning

Annons