Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan ungdom har nätmobbats

Dagens ungdomar har levt med internet sedan de föddes och vet inte ens hur det är att inte har tillgång till det. På nätet kan man bland annat prata med sina kompisar, hämta information och besöka olika communitys. Men trots allt positivt som finns med internet så finns det även nackdelar. En av dem är nätmobbningen.
 

Annons

Varannan ungdom mellan 14-18 år har någon gång blivit utsatt för mobbning och kränkningar via internet. Orsakerna till detta kan bero på flera olika saker. Dels kan det bero på att man kan vara nästan helt anonym via internet. På så sätt kan man säga vad som helst utan att någon får reda på vem man är. En annan anledning kan vara att det inte är så många vuxna människor som vet om att det sker och utan någon vetskap går det inte att motverka det. De vuxna använder inte internet på samma sätt eller lika mycket som dagens ungdomar gör. Bland vuxna är det vanligare att använda internet enbart för att betala räkningar eller läsa nyheter.

Det finns många former av internetmobbning men den vanligaste är att utsätta någon för ryktesspridning eller skitsnack som sprids till exempel genom dagböcker, bloggar, gästböcker och mail. En annan form av e-mobbning kan vara att man stjäl någon annans identitet och inloggningsuppgifter till olika hemsidor och konton för att sedan ändra personens information och presentationer. Ett annat sätt är att inte bjuda in eller systematiskt svara nej på en förfrågan när en viss person vill bli vän, alltså ett sätt att frysa ut någon.

För att åtgärda detta problem kan man som ungdom eller vuxen vara mer vaksam när man är ute på internet. Kolla vad det är som skrivs och händer. Ser man något konstigt kan man kontakta personen i fråga eller någon annan anhörig om vad du har sett och läst. En annan åtgärd man kan vidta att inte varna dem för saker de gör varje dag och vet inte är farligt. Säg inte att det är farligt att chatta med okända människor, för det är det generellt inte och det vet ungdomarna om. Varna dem istället för att träffa en person efter att ha chattat med varandra.

Det viktigaste är att vara mer engagerad i vad ungdomarna egentligen gör på internet. Fråga din dotter, lillasyster eller storebror om vad dem har för sig på nätet eller kanske be dem visa något roligt klipp på youtube för att visa ditt intresse. Då kanske det kan ske någon förändring.

Statistik * 80 procent av de som utsätts för nätmobbing känner mobbaren.

* Svenska ungdomar har i snitt:

90 kontakter i mobilen

93 kontakter på sin MSN-lista

50 kontaker på sitt communtity

*Ungdomar besöker i genomsnitt 9 hemsidor om dagen, allt ifrån bloggar, communitys och tidningar.

En tjej berättar om när hon blev utsatt för nätmobbning:

”Jag gick i sjätte klass och under en kort period låg jag hemma och var sjuk. Jag hade precis fått en ny kompis som gick samma klass som mig. Hon hade sedan tidigare en ’bästis’ som jag tror ansåg att jag hade tagit hennes bästa kompis. Då började i alla fall hon hota mig genom att skriva saker till mig via internet. Det var inga trevliga saker. Det var hot som ’du är så ful’, ’jag ska misshandla dig’ eller ’jag ska döda dig’.

Jag blev såklart jätterädd, jag var trots allt bara 12 år vid den tidpunkten. Jag berättade allt för min mamma som sedan blev ett stort stöd för mig. Hon drog in skolans mobbingsteam men ingenting hände. Jag var hemma från skolan ett tag, men sen lugnade hon ner sig och det blev som vanligt igen. Av vilken anledning vet jag faktiskt inte. Jag hade gärna velat att någon hade pratat med tjejen som utsatte mig för detta. Det var inte en rolig tid i mitt liv och ingen borde få hamna i samma situation som mig.”

Mer läsning

Annons