Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var skolvalet ett skämt?

Annons

Våra barn har nu i höst börjat i sexårsverksamheten på Parkskolan. I våras infördes skolval i Norrtälje kommun med ledorden ”Dags att välja framtid val av skola tillhör de viktiga framtidsvalen”.

Alla föräldrar uppmanades av Ann S Pihlgren och Ulf Gustavsson att vara med och forma barnens framtid genom att göra medvetna val. Vi gjorde aktiva skolval efter att ha jämfört många skolor i centrala Norrtälje, både kommunala och friskolor. Vi är verkligen nöjda med upptakten och känner att vi valde rätt skola.

Tyvärr så tolkade vi inte artikeln i Norrtelje Tidning den 10 september lika positivt. Där ger förvaltningschef Ulf Gustavsson beskedet att arbetsutskottets beslut om sammanläggning av Roslagsskolan och Parkskolan till en skolenhet innebär att Parkskolan inte skall finnas kvar ”som byggnad”. Vår och många andras tolkning är att Parkskolan kommer att läggas ned och flyttas till Roslagsskolan.

Det märkliga i sammanhanget är att det pressmeddelande som finns på kommunens hemsida inte nämner Parkskolan över huvudtaget. Hur kan det komma sig att man ”missat” ett besked som berör 155 elever med föräldrar samt skolpersonal?

Det beslut barn- och skolnämnden skall fatta den 30 september angående sammanslagning av Roslagsskolan och Parkskolan ser ut som en enkel organisationsförändring på pappret, men den förändringen gör det möjligt att i nästa steg lägga ned en skola utan beslut i kommunfullmäktige. Är det verkligen god demokrati att lotsa så viktiga beslut genom bakdörren?

I våra efterforskningar inför skolvalet i våras framkom inga uppgifter om att Parkskolan var hotad utan vad som sades då var att den skulle gå från F-6-skola till att bli en F-5-skola. Vi har försökt finna en förklaring till denna plötsliga omkastning är det elevunderlaget, kunskapsresultatet, ekonomi eller något annat som ligger bakom?

När det gäller elevunderlaget är Parkskolan populär och har fyllt sin förskoleklass med förstahandsväljare. Kunskapsmässigt visar skolan mycket bra resultat, eleverna ligger långt över snittet i kommunen och här finns alltså inte de kunskapsproblem som kommunen brottas med. Ekonomiskt sett är

Parkskolan ingen dyr skola då lokalkostnaderna inte är särskilt höga och skolan har en stabil ekonomi med tilldelad skolpeng.

Den enda möjliga förklaringen förefaller vara den F-9-reform som barn- och skolnämnden i november 2007 beslutade att genomföra. Men F-9-reformens huvudsakliga utgångspunkter är ju att göra Norrtälje till en attraktiv skolkommun, förbättra kunskapsresultaten och fokusera på att utveckla lärandet. Hur kan en konsekvens av denna reform bli att lägga ned en väl fungerande kommunal skola som vi uppfattar redan bidrar till allt detta?

Vi valde Parkskolan bland annat för att det är en småskalig skola där vi kände att våra barn skulle bli sedda. Att då erbjudas alternativet Roslagsskolan, Norrtälje kommuns största skola med 500 elever, är så långt ifrån vårt val man kan komma. Om skolvalet är till intet förpliktigande för de som planerar kommunens skolverksamhet varför skulle vi då välja?

Ann S Pihlgren och Ulf Gustavsson gav oss motivet i våras: ”Barnens utbildning är grunden för framtiden och den arbetsplats där barnen många gånger ägnar ett antal år av sitt liv. Därför är det viktigt att valet inte görs av andra och av andra faktorer utan utifrån familjens och vårdnadshavarnas övertygelse”. Vi har valt Parkskolan med övertygelse om den lilla skolans fördelar och förväntar oss att medborgarinflytandet har betydelse, annars var skolvalet bara ett stort skämt!

Bo Björfors, Carin Björfors, Helena Purmonen, Peter Purmonen, Therese Troberg, Fredrik Pettersson, Mats Engström, Nadja Engström, Micke Lundkvist, Malin Lundkvist, Fredric Norling, Jenny Ericson, Malin Lövestedt, Peter Jansson, Martina Jansson, Sara Borg, Anders Rundqvist, Anneli Thoresson, Jonas Thoresson, Björn Sundström, Jeanette Lindberg Sundström, Eva Mattsson, Anita Eriksson, Mikael Eriksson, Mia Häll, Mikael Häll, Maria Roxnäs, Mirlinda Canhasi, Ilir Canhasi

föräldrar

förskoleklassen på Parkskolan

Mer läsning

Annons