Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaniljpannacotta med björnbärsglace och färska bär

Mäktig, len och snudd på beroendeframkallande. Perfekt avslutning på en lättare middag.

Annons

Ingredienser (6 st):

450 gr grädde

90 gr socker

1 vaniljstång

1,5 gelatinblad

Björnbärsglace

150 g sockerlag (hälften vatten hälften socker)

55 g björnbärspuré

15 g valfri likör, t ex smultronvodka och hallonlikör el dyl

3 gelatinblad

Gör så här:

Lägg gelatinet i rikligt med iskallt vatten. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen. Koka upp grädden, sockret och vaniljskrapet. När blandningen kokat upp läggs de urkramade gelatinbladen ned. Vispa ut gelatinet ordentligt. Sila genom finmaskig sil och häll upp gräddblandningen i martiniglas eller något annat fint glas på fot. Låt stå i kylen och stelna.

Lägg gelatinet i blöt. Tag lite av sockerlagen och värm upp den i mickron tills den är riktigt varm. Rör ihop purén, alkoholen och resterande sockerlag. Smält det urkramade gelatinet i den varma sockerlagen. Vispa ned gelatinblandningen i purén. Häll ett tunt lager glace på varje glas med pannacotta. Den ska bara täcka den vita ytan på pannacottan. Låt stå kallt till glacen har satt sig. Tycker du inte om björnbärspuré kan den ersättas med lika mycket valfri fruktpuré efter tycke och smak.

Lägg på lite färska bär och servera.

Tips! Sockerlag gör du genom att ta lika delar socker och vatten. Värm till lagen blivit klar. Kyl ned till den är kall. Sockerlag klarar sig ganska länge i kylen, så om du vet att du ska använda det flera gånger så kan du göra en större sats som du sparar!

Tips! När du använt vaniljstången kan du torka den och sedan mixa den med vanligt strösocker i matberedaren. Mixa länge och sikta sedan sockret. Nu har du fått ett fantastiskt gott vanligsocker.

Mer läsning

Annons