Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring med 40 år gamla vykort

Leif Larsson har samlat på vykort i 40 år.
Många av dem finns med i den bok han ger ut om Norrtäljes historia.
- Det blir en bred beskrivning med vandringar genom stan.

Annons

Leif Larsson är mynthandlaren som började samla på vykort. Lite av en slump, när en före detta tobakshandlare erbjöd honom lagret som stod i hans garage. 1500 kort som blivit kvar sen affärstiden.

- Han kom över med dem i en stor skottkärra. Det var då jag kom igång.

Sedan dess har han fortsatt samla och leta vykort med Roslagsmotiv.

- Jag har Norrtäljes största privata samling av vykort, det är nog 1 500 olika kort.

Det äldsta är från 1899, många andra från vykortens storhetstid i början av 1900-talet.

- Vykort speglar utvecklingen i en stad, det är intressant. Sen finns det en charm i hur man skrev, säger Leif Larsson.

Många av vykorten finns med i den bok han är på väg att ge ut om Norrtäljes historia från 1850 till 1950. Sammanlagt innehåller den cirka 230 bilder.

- Mycket av det är vykort, säger Leif Larsson.

Han har alltid varit intresserad av Norrtäljes och Roslagens historia och har tidigare givit ut en bok om hembyn Igelsta i Söderbykarl. Den nya boken ger en bred bild av Norrtälje med text och bilder som berättar om gator och torg, badhusepoken, butiker och bagarbodar. Ett par av kapitlen bygger på äldre beskrivningar av vandringar genom Norrtälje.

Andra avsnitt handlar om krogarnas och brännvinets historia i Norrtälje. De bygger på material som Leif Larssons son Kenneth har tagit fram. Han omkom i en trafikolycka för tre år sedan, nu har Leif Larsson bearbetat och färdigställt kapitlen som bland annat innehåller en vandring mellan 1870-talets utskänkningsställen.

- Han gjorde seriös forskning och blev klar till 80-90 procent. Jag tog över materialet och har kompletterat det med bilder. Det känns bra att det kommer ut.

Nu ligger manuset färdigt på hans skrivbord i mynthandeln. Leif Larsson räknar med att boken ska vara tryckt och klar om en månad.

- Norrtälje och Roslagen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har samlat en massa material och vill dela med mig till andra. Jag tror att det är dokument som många kan ha glädje av.

Mer läsning

Annons