Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandalism kostar två miljoner om året

Ännu en våg av skadegörelse har drabbat Hallstavik. Natten till lördagen vandaliserades tre bussar som stod parkerade på Tulkavägen. Samma natt utsattes Centralskolan för omfattande fönsterkross.
Vandalism kostar kommunen över två miljoner kronor om året.

Annons

Poliskommissarie Lars Herbring, chef för Hallstaviks närpolisområde, tror att skadegörelsen är ett uttryck för ungdomarnas frustration.

Det har varit en hel del vandalisering i Hallstavik den senaste tiden. Fritidsgårdar, dagis, skolor, bilar och bussar har blivit rikligt utsatta. Centralskolan i synnerhet. Detta beteende är ett resultat av unga människor som mår mycket dåligt, säger Lars Herbring.

Från polisens håll vill man vända trenden. Men det är svårt. Man informerar i skolor och samarbetar med fältarbetare socialen och föräldrar. Lars Herbring tror dock att den absolut bästa hjälpen måste komma hemifrån, från föräldrarna. 

Det kan ju inte vara okej om barnen är ute och springer fyra fem på morgnarna. Föräldrarna måste ta större ansvar för sina barn, säger han.

I dagsläget är polisen rätt säker på vilka ungdomar som ligger bakom många av dåden i Hallstavik. Men griper man ingen på bar gärning är det svårt att fälla någon. Vad det gäller helgens skadegörelse på Centralskolan och bussarna vid Tulkavägen så har polisen för närvarande inga misstänkta. Och utan dömda gärningsmän blir det allmänheten som får betala kostnaderna. 

Under 2007 betalade Norrtälje kommun ut 415 000 kronor för att återställa de kommunala- och kommunalhyrda byggnader i Hallstavik som utsatts för skadegörelse. Den summan innefattar inte den kostnad som skolor och andra verksamheter själva får betala för inre skadegörelse som till exempel förstörda datorer, möbler och dylikt. Summan innefattar inte heller stulna föremål. Skadegörelse på privat egendom är ändå den mest kostsamma och drabbar den enskilda individen hårdast. 

Senaste skadegörelsenotan på 150 000 kronor hamnade på företaget Busslink som till största del finansieras av privata aktörer.

Det är tråkigt. Det man blir mest arg över är ändå alla som blir negativt drabbade av dessa tilltag. Förstörda bussar innebär ju att resenärerna inte kan åka dit de ska. Så visst är det upprörande, säger Kenneth Hamberg, områdeschef på Busslink.

Arne Appel, budgetchef på Norrtälje kommun, håller med.

Det är så mycket pengar som bara försvinner ut i luften. Helt onödigt. Man blir upprörd, så är det bara, säger Arne Appel.

Totalt betalade Norrtälje ut 2 153 000 kronor förra året för att reparera skadegörelse i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik.

Katarina Hansson [email protected]

Mer läsning

Annons