Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vampyrfjäril i Norrtälje?

Den blodsugande vampyrfjärilen kan ha hittat till Norrtälje. En fjäril stor som en uppblåst trollslända fotograferades i Harka på Björnön i går.

Annons

Extern Youtueblänk när vampyrfjärilen suger blod

Frugan och jag satt och fikade vid båthuset förra torsdagen när den landade på väggen. Jag har aldrig sett något liknande, den var riktigt läskig med sin snabel, säger Janne Jansson i Harka utanför Norrtälje. 

Det han beskriver är, vad han tro är ett första möte med en vampyrfjäril.

Den var stor som en uppumpad trollslända och först tänkte jag slå ihjäl den. 

Men det gjorde han inte och tur var väl det.

Vampyrfjärilen är mycket, mycket sällsynt och det är inte alldeles lätt att känna igen den, säger entomolog (insektsforskare) Jan-Olof Björklund i Herräng som var den som i förra veckan hittade det första exemplaret av vampyrfjärilen i Sverige.

Jag gjorde en fjärilsinventering i Skutskär för Upplandsfondens räkning och då fanns den plötslig där på duken. Först förstod jag inte vad det var. Den är häftigt stor men ingen man behöver vara rädd för, säger han. 

Istället för att ta till våld mot fjärilen tog Janne Jansson fram mobilkameran och fotograferade fjärilen. Resultatet kan du se här på norrteljetidning.se. Dubbelklicka på bilden så blir den större.

Då Jan-Olof Björklund är på semester har han inte haft möjlighet att titta på fjärilsbilden och kan därför varken bekräfta eller dementera att det är en vampyrfjäril som herr Jansson har fotat.

Men det är inte helt omöjligt, säger Jan-Olof Björklund.

Åsa Forsberg  [email protected]

Mer läsning

Annons