Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen satsning på yrkesutbildningen

Annons

Regeringen presenterade måndagen den 1 september sin stora satsning på utbildningsinsatser inom yrkesutbildningar. Med ett paket vilket omfattar inte mindre än 1,8 miljarder kronor under en treårsperiod vill regeringen betona vikten av det livslånga lärandet.

Paketet består av tre delar. För det första utökas den gymnasiala lärlingsutbildningen, av vilken det har startats två program på Rodengymnasiet på försök till denna höst. Inom parantes kan nämnas att Häverögymnasiet sedan flera år framgångsrikt arbetat efter lärlingsmodellen.

Syftet med lärlingsutbildningen är att förstärka kopplingen mellan utbildning och arbetsliv och att eleverna ska vara på ”sin” arbetsplats minst halva gymnasietiden.

Del två är att man nu stärker den kommunala vuxenutbildningen. Detta sker genom att fler gymnasiala yrkesutbildningar skapas.

För vår kommun är det välkommet. Redan i dag finns en tradition av att många väljer att utbilda sig inom något yrkesprogram. Att då staten är beredd att satsa på de, ofta mycket kostsamma, utbildningarna är välkommet. Här satsar staten 200 miljoner under 2009, 400 miljoner 2010 och hela 600 miljoner under 2011.

Det behöver inte betyda att Norrtälje kommuns utbildningsnämnd väljer att bortprioritera de teoretiska programmen, snarare tvärt om. Det är just växelverkan mellan teori och praktik som gagnar såväl eleverna som hela vuxenutbildningen.

Det tredje som är nytt är att en ”yrkeshögskola” skapas. Den ska bland annat ersätta det som i dag benämns KY-utbildningar (kvalificerade yrkesutbildningar). Här ligger vår kommun i framkant med långt framskridna planer inom yrkeshögskolans ram. Tanken är att sjösätta förslaget tidigt under 2009.

Yrkeshögskolan är tänkt att förbättra och kvalitetssäkra de eftergymnasiala yrkesutbildningar som i dag ges av olika aktörer. Både vad gäller yrkeshögskola som yrkesutbildning via komvux är tanken att de ska ske i nära samarbete med näringslivet.

Regeringens förslag att satsa på yrkesutbildningen är viktig och välkommet då efterfrågan på kompetent yrkesutbildad arbetskraft kommer att bli näst intill akut då många som i dag arbetar inom olika yrkesbranscher snart går i pension.

Att sedan yrkesutbildningarna uppvärderas och ges ökad status är också en viktig del av förslaget!

Louise Branting, c

Per Lodenius, c

Mer läsning

Annons