Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj rätt pool för rätt polare

En ovanjordspool är ett enklare och billigare projekt. Men en markpool är rejälare och har en lång livslängd. Hur ska man välja rätt? First Class Spas i Norrtälje har svaret.

Annons

Mikael Bengtsberg har jobbat med professionellt med pooler i fyra år men hans erfarenhet sträcker sig längre än så. Han köpte innomhuspool i villan redan 1986 och har alltid haft ett stort intresse för bad och badtillbehör. För honom är poolvalet enkelt.

Man får det man betalar för. Dyrare pooler är mer hållbara och har längre livslängd än de billigaste varianterna, säger han. 

Som delägare och operativ chef för spa- och poolbutiken på Stockholmsvägen möter han dagligen kunder som har svårt att hitta rätt i den komplexa marknad som poolbranschen har vuxit till.

Han råder därför alla blivande poolare att läsa på och ställa frågor. Hur mycket påfrestning tål den här poolen, kan jag byta om jag inte blir nöjd och står försäljaren för servide och underhåll även i framöver?

I Roslagen köper de flesta ovanjordpooler med prefabmoduler som man sätter linerduk i. Då är det bra att veta att det finns ett antal olika tjocklekar på linerduken vilket påverkar hållbarheten. Det är också viktigt att ha bra cirkulation och filtrering och att man har fått rätt instruktioner gällande kemikaliehanteringen. Man vill ju varken ha ett bakteriebad eller ett klordopp. 

Han sammanfattande råd är kort och rakt på sak:

Att köpa pool på distans är vansinnigt svårt. Så ska man köpa sin första pool ska man absolut välja en återförsäljare på hemmaplan som kan borga för kvalité och trygghet, säger Mikael Bengtsberg.

Tips: Ha inte för bråttom

"Poolen är en lisa för själen"

MALSTA

Mona Andersson älskar att bada. Så när sjukdomen gjorde att hon inte längre klarade av att gå de hundra metrarna ner till Lommaren köpte familjen en pool. Nu är hon frisk, men poolen lämnar hon inte.

Vatten är ett måste för mig och att köpa poolen var det bästa vi har gjort, säger Mona Andersson.

Maken Lennart Andersson är byggarbetare och har utan svårigheter kunnat skapa precis den poolmiljö familjen ville ha. En helg gick åt för att plana marken, gjuta plintar, lägga singel och sand. Nästa helg hjälptes de åt att sätta upp själva poolen.

Det var en enkelt beskrivning så det gick utan problem. Sedan byggde Lennart däcket. Sammanlagt tog det cirka tio dagar att få allt klart, säger Mona Andersson, som beskriver poolandet som en lisa för själen.

Hon har flera ritualer kring den runda upphöjningen på soldäck. På morgonen brukar hon gå ut med en korg och noppa blommor och lägga ut stolsdynorna innan hon tar sitt morgondopp. Då och då blir det nakenbad bakom det insynsskyddande planket och ofta samlas både barn och barnbarn för att leka, grilla och umgås kring poolen.

Jag är nog lite hysterisk med min pool, skrattar Mona Andersson. Isen hinner knappt smälta förrän jag är där ute och gör rent för att kunna hoppa i.

När familjen Andersson skulle köpa poolen var även två grannar i poolköpartagen och efter att ha hittat den perfekta modellen på internet slog trion till.

Eftersom vi var tre som beställde samtidigt fick vi även ner transportkostnaden. Och försäljarna var urtervliga och mycket hjälpsamma. 

För familjen Andersson har enkelheten varit a och o. Den pool de har valt är liten och lättskött. En damsugning och en klorpuck i veckan är allt som behövs under sommaren. På hösten är det vintertäcke på och sedan en lång väntan till vårvärme och islossning. Mona Andersson ser flera fördelar med att vara en poolare. Men framförallt handlar det om livskvalitét.

Jag älskar vatten. När det är för kallt för att bada kan jag sitta här och titta på vattnet och bara njuta av tystnaden. Vår pool innebär 100 procent njutning.

Familjen Anderssons pool 

Storlek:

3,7 meter i diameter

Djup: 1,32 meter.

Volym: 12 800 liter 

Kostnad för poolen: 14 500 kronor inkl. stege och vattenrenare. (Poolen är köpt på Trans-Mekano i Vällingby). Kostnad för underarbete, singel och sand tillkommer.

Kostnad för pooldäck: Cirka 20 000 kronor i virke + Lennarts arbetsinsats.

Uppvärmning: Solvärme på taket som kostade 3 500 kronor i inköp.

Driftskostnad: 500 kronor per år.

Säsong: Från att isen smälter tills det blir för kallt.

Underhåll: Damsugning och en klortablett någon gång i veckan. Håvning av löv och insekter vid behov. Ska täckas varje kväll för att behålla värmen.

Vinterförvaring: Vattenfilter och motor plockas bort. En del vatten töms ur och resten ska frysa till is. Vintertäcke läggs på.

Sommar: När isen har smält fylls poolen upp med vatten. Vattenrenaren och motor sätts i, vattnet kloras, botten damsugs och görs rent.

Det bästa med poolen: Allt. Och så är den jättelätt att sköta.

Det sämsta med poolen: Att vi bor i fel land och inte kan använda den året om.

Badsäsong från 1 maj

BERGSHAMRA

För familjen Björklund var det en självklarhet att skaffa en grävd pool. Men det omfattande sprängningsarbetet hade de inte räknat med.

Oavsett värme och väder sker det första doppet hos Anne och Stefan Björklund den 1 maj varje år. Sedan varar badsäsongen till den sista september. Förra säsongen utökade familjen poolmiljön med en vedeldad bastu och relaxavdelning i ett litet hus intill det klarblå vattnet. Lyckan är fullständig.

Att komma hem efter en hård och slitig dag, sitta en stund i bastun och sedan glida ner i det varma vattnet är ren och skär njutning, säger Anne Björklund.

Att de ville ha en pool kom de på för drygt fem år sedan. Trots att de har båt och ofta är ute på havet kändes en pool på tomten som ett måste för en barnfamilj som gillar vattenlek. Det var även en självklarhet att poolen skulle vara en riktig, grävd variant med både värme och mysfaktor. De valde att köpa ett färdigt paket och ta hjälp med byggarbetet. Och det var nog tur i oturen.

Vi visste var på tomten vi ville ha poolen. Men vi blev lite överraskade när de började gräva och vi snabbt insåg hur mycket berg vi var tvungna att spränga bort, säger Anne Björklund.

Där tillkom också en stor extra kostnad, säger Stefan Björklund. 

Sprängningsarbetetet gjorde att jobbet tog längre tid och att poolkostnaden ökade med drygt 50 000 kronor. Men fem år senare säger familjen att även om det blev i dyraste laget, var det värt vartenda öre. Vid fint väder ligger åttaåriga Sophie Björklund och hennes kompisar i plurret dagarna i ända. Pappa Stefan är ansvarig för poolunderhållet men tycker inte att det är ett tungt arbete. Att gå i solen och dammsuga poolen en halvtimme i veckan är bara skönt och med åren har han utvecklat en fingertoppskänsla för klor- och pH-värde.

Jag tar vattenprover ungefär en gång i veckan. Det beror på hur mycket vi har badat. När man är ny blir det oftare, men nu kan jag nästan stoppa ner fingret och lukta mig till om det är rätt balans i vattnet.

Anne Björklund säger att hon inte ens behöver hoppa i vattnet för att få maximal njutning av poolen.

Bara att ligga bredvid och läsa medan jag hör barnen plaska fyller mig med ro.

Åsa Forsberg

Familjen Björklunds pool 

Storlek:

4 x 8 meter

Djup: 1,50 meter.

Liter: 47 000

Kostnad för poolen: Komplett med alla tillbehör 168 000 kronor.

(Inköpt genom en släkting som jobbar på Laugnpool)

Kostnad för pooldäck: Trätrall för cirka 20 000 kronor.

Total kostnad inklusive sprängning, grävmaskin, två mans jobb en vecka, anslutning till avlopp osv: Cirka 320 000 kronor.

Uppvärmning: Huset värms med pellets och värme leds även till poolen.

Driftskostnad: 8000 kronor per säsong.

Säsong: Från 1 maj till sista september.

Underhåll: Damsugning, provtagning av klor- och pH-värde cirka en gång i veckan. Justering med klor och kemikalier vid behov. Som en säkerhetsåtgärd och för att behålla värmen täcks poolen alltid över när den inte används.

Vinterförvaring: Poolen chock-kloreras och en del av vattnet töms ur. Resten ska frysa till. Sedan läggs speciella plåtar och en tjock presenning på och låses fast med plank.

Sommar: Isen får smälta, vatten fylls på, poolen chock-kloras och damsugs. Vid premiärdoppet är badtemperaturen alltid 30 grader.

Det bästa med poolen: Mysfaktorn. Att kunna vara på hemmaplan med barnen. Att ta ett dopp en varm sommardag när gräsklippningen är klar.

Det sämsta med poolen: Det är ett tungt jobb att täcka poolen för vintern. Men jag har en granne som brukar hjälpa till. Vi har en liten ritual. Vi tar en whisky på verandan och sedan täcker vi poolen, säger Stefan Björklund. 

Olika poolmodeller

Stor familjepool i tålig PVC med 3-skiktsvägg. Poolen rymmer 3 638 liter. Mått 305x76 cm. Filterpump, överdrag, reparationskit och instruktions-DVD på engelska. Enkel att montera, inga verktyg behövs. Pris: 595 kronor på Rusta 

Familjepool. Stor pool för hela familjen. Mått: 360x80 cm. I paketet ingår överdrag, skyddsmatta, stege, filterpump, filter och svensk instruktionsmanual. Volym: 5 770 liter. Pris 1 495 kronor på Rusta. 

Milano. En rund pool som finns i olika storlekar från 3,5 m i diameter upp till 8 m. Pris från 39 900:- Den är gjord i djupeloxerad stålplåt och kan byggas ovan mark. Inköpsställe: Svenska Poolfabriken

Octoo timmerpool som kan byggas i mark, delvis i mark samt helt ovan mark. Paketet innehåller stomme, poolduk, cirkulationspaket, poolvårdsset och rostfri stege. Mått: 400 x 120 cm. Pris: 47 000. Inköpsställe: Pool Store i Täby samt www.poolkonsult.se. 

Alcatraz, isolerad ovanmarkspool. Komplett med stereo, skvalpränna, dubbla massagepumpar. Pris: 59 900 kronor. Inköpsställe: Svenska Poolfabriken 

Åttaformad pool med blå dynor vid sidan:

Åttaformad pool storlek 4,2 x 6,5 m, djup 1,20 m. Poolen är helt självbärande och det behövs ingen stödkonstruktion. Lämplig för både ovanmarkmontage samt helt eller delvis nedgrävd. 35 års garanti på stommen. Poolpaket: 77 750 kronor Inköpsställe: Poolkungen 

Rektangulär pool med vit kant och trädäck runt om:

Rektangulär pool 3 x 6m, djup: 1,50 m, går även att få i valfri form och storlek i steg om 0,5 m. Stommen

består av 9 cm tjocka byggelement tillverkade av polyeten som varken kan rosta eller ruttna. 35 års garanti på stommen.

Poolpaketet med stomme, reningsverk, bräddavlopp/inlopp, stege, m.m. Paketpris: 90 650 kronor. Inköpställe: Poolkungen 

Fler inköpsställen:

www.firstclassspas.se

www.transmekano.se 

www.foolkpool.se

Mer läsning

Annons