Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet av Wallin vållar oro

Turbulensen kring chefsposterna inom Norrtälje kommun fortsätter med oförminskad styrka. Den nuvarande personalchefen Tony Wallin blir ny socialchef, något som väcker starka känslor. Samtidigt uppges kostnaden för uppsägningen av den förra kommundirektören Lilian Eriksson bli cirka två miljoner kronor.

Annons

Fler kommer att säga upp sig och verksamheten blir lidande. Det blir konsekvenserna av den nya utnämningen av socialchef, befarar många av dem som arbetar inom socialtjänstförvaltningen.

Det är helt åt helvete, säger en av dem till NT.

Flera anställda inom förvaltningen säger sig ha blivit tagna på sängen av beskedet att Tony Wallin blir ny socialchef.

 Jag trodde att det var ett skämt. Min första tanke var att nu kommer ännu mer folk att sluta. Det här känns inte som en bra lösning, det känns jätteolustigt. Hellre går vi chefslösa i ett halvår och får rätt person efter en ny rekryteringsomgång, säger en av dem som arbetar vid socialtjänstförvaltningens ungdomssektion.

Tony Wallin har ju aldrig arbetat närmare med de här frågorna. Jag är rädd för att det förebyggande arbetet med till exempel ungdomar på glid, som har missbruksproblem eller problem hemma, kommer att bli lidande. Politikerna tycks inte ha någon som helst förståelse för att man måste arbeta långsiktigt med dessa frågor, säger en anställd med god insyn i verksamheten.

Men kommunstyrelsens ordförande, Kjell Jansson (m), har starkt förtroende för sin tilltänkta socialchef:

 Han har stor erfarenhet och är väl insatt i hur arbetet inom kommunen fungerar. Och jag tror att Tony Wallins samarbete med ordföranden i socialnämnden, Åke Malmström, kommer att fungera mycket bra. När ordförande och förvaltningschef funkar ihop, då brukar verksamheten funka bra, säger Kjell Jansson.

Kommer han också att kunna få personalen med sig?

 Jag tror att det kommer att fungera alldeles utmärkt. Tony har arbetat med personalfrågor i 17 år, och är van att ta tag i svåra problem av olika slag. Därför tror jag att han har all möjlighet att göra ett mycket bra jobb.

Om allt går planenligt tillträder Tony Wallin så fort MBL-förhandlingarna med facket är klara.

Helena Nordenberg

0176 795 00

[email protected]

Saltad nota för avskedad direktör

Två miljoner kronor. Så mycket beräknas slutnotan landa på efter Norrtälje kommuns uppsägning av sin kommundirektör, Lilian Eriksson.

Enligt vårt avtal har hon rätt till 18 månaders lön, säger kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (m).

Det var efter omfattande kritik mot sitt sätt att sköta sitt uppdrag som Lilian Eriksson till sist tvingades att lämna sin post som kommundirektör, en tjänst som hon tillträdde i september förra året.

Eftersom hon har rätt till sex månaders uppsägningstid och vi har brutit vårt avtal med henne så har hon rätt till en årslön utöver dessa sex månadslöner. Det kostar oss omkring två miljoner kronor, säger Kjell Jansson.

Samtidigt tillträder Sören Karlsson, som tidigare bland annat har varit vd för Norrtelje Tidning, som tillförordnad kommundirektör. Avtalet blir klart i dag, fredag.

 Han tillträder därefter med omedelbar verkan. Tjänsten är på halvtid och lönenivån är ungefär densamma som för Lilian Eriksson, det vill säga 75 000 kronor i månaden plus sociala avgifter, uppger Kjell Jansson.

Lilian Eriksson har tidigare krävt fem årslöner, motsvarande drygt fem miljoner kronor, av Norrtälje kommun. Men i dag vill hon inte kommentera huruvida hon är nöjd med ett avgångsvederlag på två miljoner kronor eller inte.

 Av lojalitet mot min arbetsgivare tänker jag inte diskutera dessa frågor med er, säger hon till NT.

Oppositionen rasar mot rekryteringen

Helena NordenbergValet av Tony Wallin som ny socialchef väcker starka känslor hos både medarbetare och kommuninvånare.

 Rekryteringen av nya chefer får inte gå till på det här sättet, säger Hanna Stymne-Bratt (s), vice ordförande i socialnämnden.

Tony Wallin började sin yrkesbana som socionom inom socialtjänsten. Efter ett antal år inom Vattenfallskoncernen och Stockholms socialförvaltning kom han till Norrtälje, där han arbetat med personalfrågor inom kommunen i 17 år.

I onsdags togs beslutet att han blir ny socialchef.

 Vi har varit relativt oinformerade om allt det här. Det är först i dag som vi haft ett nämndmöte och diskuterat igenom allt, men man kan ju säga att tillvägagångssättet att rekrytera en ny chef är ifrågasatt, säger Eleonor Rosenquist (v), som sitter i socialnämnden.

Även oppositionsrådet Elisabeth Björk, (s), är emot tillsättningen av Tony Wallin.

 Vi kräver att man ska fortsätta den externa rekrytering som påbörjats. Det finns ingen anledning att hasta fram någonting , eftersom det redan finns en väl fungerande ledningsgrupp på socialförvaltningen, säger hon.

På oppositionens begäran kommer ett nytt nämndmöte att äga rum i början av nästa vecka. Då hoppas Eleonor Rosenquist och övriga få klarhet i de obesvarade frågorna. Bland annat ska man diskutera Tony Wallins framtid som chef över sociala frågor.

 Nu verkar det som om gruppledarna har tagit det här beslutet helt på egen hand och så får det inte gå till, säger Eleonor Rosenquist.

Även Gun Svensson, som bloggare känd under namnet ”farmor Gun”, kritiserar tillvägagångssättet. Hon har genom sitt arbete som fackligt ombud mött Tony Wallin i olika frågor.

 Hans förhandlingsförmåga är totalt under isen. Jag hoppas att personalen har duktiga fackliga företrädare som kan lära den tidigare personalchefen att komma framåt i de förhandlingar som uppstår annars ligger han illa till.

Helst hade socialarbetarna inom socialtjänsten sett att någon av kandidaterna från den externa rekryteringsfirmans förslag hade tagits på allvar. Att chefen nu kommer från den ”egna firman” tycker medarbetarna känns konstigt och uppgjort.

 Om den rekryteringsfirma som användes inte fungerade första gången så måste man ju gå en vända till, säger Hanna Stymne- Bratt.

Tony Wallin själv tar inte så allvarligt på rekryteringsfrågan. Han fokuserar i stället på det kommande jobbet, som han, om allt går enligt planerna, kan påbörja redan i september.

 Det är en utmaning helt klart. Det var länge sedan jag jobbade med de här frågorna så jag måste lära om en del, säger han.

Lina Jonsson

Mer läsning

Annons