Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad Östros inte berättar

Socialdemokraterna gillar inte att sänka skatten. I alla fall inte på det sätt som regeringen föreslår i budgeten. ”Alliansens skattesänkningar gynnar de rika”, upprepar partiets ekonomiske talesman Thomas Östros gång på gång.

Annons

Han har rätt. I alla fall om man menar att alla som tjänar mer än 28400 kronor i månaden är att betrakta som rika.

Regeringen vill nämligen höja gränsen för när man skall betala statsskatt. Den gränsen ligger i dag på 28400 kronor i månaden. För inkomster under den gränsen betalar man ingen statlig inkomstsskatt, medan man betalar 20 procent i skatt på alla inkomster över denna gräns. (Om man nu inte tjänar mer än 40700 kronor i månaden, för då får man betala fem procent extra i värnskatt.)

Regeringen föreslår i budgeten att gränsen för statlig inkomstskatt höjs till 31700 kronor. Det gynnar givetvis dem med miljonlöner. Men det gynnar också dem som har runt 30000 kronor i månadslön, vilket inte är speciellt ovanligt. Få av dem skulle dock kalla sig själva för ”höginkomsttagare”.

Vad Thomas Östros däremot talar tyst om är att hans eget parti också har förslag som gynnar dem med högst lön. Socialdemokraterna vill nämligen höja taket i sjukförsäkringen och a-kassan.

Både a-kassa och sjukförsäkring har ett maxbelopp oavsett hur hög lön man har så får man inte högre ersättning. I dag når man detta tak vid en månadslön på 25625 kronor för sjukförsäkringen respektive 18700 kronor för a-kassan.

Dessa tak vill socialdemokraterna höja till 34166 respektive 25575 kronor. Det gynnar enbart dem som tjänar över dagens tak, varav många tillhör dem som Thomas Östros kallar för ”höginkomsttagare”.

Både alliansen och socialdemokraterna har alltså förslag som gynnar dem med högst lön. Däremot har man olika utformning av förslagen.

Den utformningen visar tydligt den ideologiska skillnad mellan alliansen och socialdemokraterna. Allianspartierna vill att medelinkomsttagarna skall ha lägre skatt och lägre bidrag. Då får de behålla mer av sin inkomst, och kan bygga upp en buffert ifall de blir sjuka eller arbetslösa. Socialdemokraterna vill däremot ha högre skatt och högre bidrag. Det gör att medelinkomsttagarna inte kan bygga upp någon buffert.

Allianspartierna vill låta medborgarna själva bestämma mer vad de vill använda sina pengar till. Socialdemokraterna vill att politikerna skall bestämma över pengarna, och att medborgarna skall vara beroende av bidrag.

Detta berättar dock inte Thomas Östros. Lika lite som han berättar att socialdemokraternas förslag också gynnar ”de rika”.

Mer läsning

Annons