Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad håller han på med?

Annons

Vad håller Göran Pettersson på med? Det måste man fråga sig efter de senaste dagarnas händelser.

Göran Pettersson är en av moderaternas absolut tyngsta namn i Norrtälje kommun. Han är riksdagsledamot, han sitter i kommunstyrelsen och han är ordförande i Roslagsbostäder, kommunens bostadsbolag. Därför är det uppseendeväckande att Göran Pettersson de senaste dagarna har gjort mycket hårda angrepp på socialnämndens ledamöter, inklusive de egna partikamraterna. Han har anklagat nämndens ledamöter för slöseri, för att vara ansvarslösa och för att ha fel attityd. Han har också sagt att nämnden kommer att få ett ”kortare koppel”.

Den här kritiken har fått moderaternas gruppledare i socialnämnden att avgå. Partiets övriga ledamöter i nämnden funderar på att göra samma sak.

Det är lätt att förstå varför de avgår eller funderar på att göra detta. Det bär givetvis emot att arbeta i en nämnd när man är motarbetad av de egna partikamraterna i kommunledningen. Än svårare blir det när kritiken framförs offentligt, och inte internt, vilket brukar vara det normala om det finns olika uppfattningar inom ett parti.

Dessutom tycks Göran Pettersson ha svaga argument för sin kritik. De konsulter som i våras gick igenom socialförvaltningens arbete kom fram till att Norrtälje har låga kostnader jämfört med andra kommuner. Visst går det att spara och gneta lite till och visst kan socialnämndens ordförande och socialchefen tjata mer om hur viktigt det är att få en budget i balans, men detta ger inga stora pengar, möjligen ett par miljoner.

Det finns också förklaringar till att socialförvaltningen gör ett så stort underskott just i år. Den kanske viktigaste är att man inte längre har någon chef som har det övergripande ansvaret att hålla i pengarna. Det ansvaret faller istället på socialnämndens ordförande, kristdemokraten Åke Malmström, men som fritidspolitiker har han varken tid eller den kompetens som krävs för att fungera som tillförordnad socialchef.

Troligen är det också Åke Malmström som Göran Petterssons kritik egentligen riktar sig emot. Antagligen tycker Göran Pettersson att Kjell Jansson orättvist fått klä skott för Åke Malmströms misstag. Men om det är så borde Göran Pettersson fört fram denna kritik internt inom alliansen istället för att gå ut offentligt. Göran Pettersson är en rutinerad politiker, och borde veta att offentliga bråk mellan partier som samarbetar gör mer skada än nytta.

Än mer gäller detta offentliga bråk inom ett parti. Helt klart har också moderaterna skadats mest av Göran Petterssons utspel.

Så frågan kvarstår: vad håller Göran Pettersson på med?

Mer läsning

Annons