Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökat avdrag ger bättre miljö

Det nyligen införda ROT-avdraget gynnar miljösatsningar. Moderaterna föreslår därför ett smartare ROT-avdrag för avloppsarbeten.
 

Annons

Avdraget ska gälla även utanför tomtgränsen när det exempelvis finns servitutsavtal eller liknande som säkrar lång livslängd. Då lockas ännu fler till att satsa på miljön.

Nära en miljon fastigheter i Sverige saknar anslutning till kommunalt avlopp. Många av dem har dåliga reningsanläggningar. Smittospridning, övergödning och syrebrist i våra sjöar och hav är några av de problem som orenade enskilda avlopp skapar i naturen. I dag går det inte att bada i flera sjöar och vattendrag av just den anledningen. Fler renade enskilda avlopp vänder trenden och ger bättre vattenkvalitet.

Sedan den 8 december förra året beviljas skatteavdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad av fastigheter. En investering i ett rent enskilt avlopp stärker både ekonomin och gör så att vi får bukt med onödiga orenade avlopp.

Enligt de nya reglerna ger en investering i enskilt avlopp, tack vare ROT-avdraget, rätt till ett skatteavdrag på upp till 50 000 kronor per person. Avdraget gäller traditionellt för arbetsinsatsen så länge grävningen sker innanför tomtgränsen. Men avlopp slutar inte alltid vid tomtgränsen. Vi vill utöka bestämmelsen till att gälla hela investeringen, även utanför tomtgränsen.

ROT-avdraget beräknas kosta 3,5 miljarder per år i uteblivna skatteinkomster för staten. Men pengar kommer tillbaka i form av att svarta jobb blir vita, det ger en starkare och tryggare arbetsmarknad. Dessutom minskar ett smartare ROT-avdrag antalet orenade avlopp och räddar våra sjuka sjöar och hav.

Nio av tio avlopp i Sverige är anslutna till kommunala reningsverk. Nu jagar vi efter den sista tiondelen eftersom de hushållen förorenar lika mycket som alla andra tillsammans. Vårt skatteavdrag förenklar för människor att göra miljöbra investeringar. ROT-avdraget gör faktiskt Sverige renare och det bör gälla både innanför och utanför tomtgränsen.

sofia arkelsten

ulf berg

Mer läsning

Annons