Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utflyktsbaguetter

Ta ut några komptimmar i morgon, om du kan, och ge dig ut på höstpicknick i skogen. Eller njut av en utflyktstur nu till helgen - för dig som gillar att rida finns knappast ett bättre tillfälle än just nu att ge sig av ut på tur!

Annons

Utflyktsbaguetter (8 portionsstora)

50 g jäst

0,5 l fingervarmt vatten

0,5 dl solroskärnor

0,5 dl rapsolja

1 riven morot

1 tsk salt

1 tsk brödkrydda

1 msk flytande honung

ca 6 dl dinkelmjöl

ca 7 dl vetemjöl

solrosfrön och flingsalt att strö ovanpå bröden

1. Lös upp jästen i vattnet och blanda i alla övriga ingredienser. Kör i hushållsassistent i 5 minuter till en smidig deg.

2. Låt degen jäsa under bakduk i cirka en timme. Forma därefter degen till 8 mindre baguetter, lagom i storlek för en person.

3. Lägg bröden på två plåtar och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 250 grader, 225 om du har varmluftsugn. Pensla bröden med ljummet vatten, strö på solroskärnor och lite flingsalt på varje baguette och grädda dem i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

5. Låt bröden svalna under bakduk och fyll dem med någon av följande förslag.

Fyra förslag på fyllning:

Brie- och skinkbaguette

Dela varje portionsbröd och bre lite smör på det. Fyll brödet med en näve rucolasallad, ett par knubbiga skivor tomat, några rejäla skivor brie och ett par, tre tunna skivor rökt skinka. Dra ett par varv med pepparkvarnen (svartpeppar) och lägg ihop brödet.

Briemacka med rostad paprika

Byt ut skinkan mot rostad paprika! Dela en paprika i 4 delar, lägg på eldfast fat och ringla över lite cremebalsamicovinäger, olivolja och salt. Rosta paprikan i 200 gradig ugnsvärme i ca 30 minuter. Låt kallna och lägg i brödet tillsammans med brie, rucola och tomat.

Rödpestomacka med grillad halloumi och rödlök

Skär en halloumiost i lagom knubbiga bitar och grilla/stek skivorna på ganska hör värme i torr panna. Låt kallna och bred sedan brödet generöst med tomatpesto. Lägg på den grillade osten och avsluta med några tunnskivade lökringar. Dra ett par varv med pepparkvarnen (svartpeppar) över och packa i utflyktsväskan.

Salamimacka med kronärtskocka och mozzarella

Bred lite smör på brödet. Fyll mackan med ett rejält antal tunna skivor smakrik Fellinosalami, några skivor mozzarellaost (helst tillverkad av buffelmjölk), halverade coktailtomater och några bitar inlagda kronärtskockor.

Mer läsning

Annons