Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbytesstudenter står utan värdfamiljer

Under senare år har intresset för att bli värdfamilj för utbytesstudenter bromsat upp rejält. Och i Norrtälje är det tvärstopp. Ingen av de organisationer som placerar studenter har lyckats värva någon värdfamilj i kommunen.

Annons

För bara fem, tio år sedan var det inget problem att finna familjer vare sig i Norrtälje eller övriga landet. Men i år sticker verkligen Norrtälje kommun ut, inte en enda anmälan om att bli värdfamilj har kommit in. En rundringning visar att situationen är likartad hos samtliga organisationer som administrerar utbytesstudenter. 

Inför studenternas ankomst i augusti saknar de ideella organisationerna YUF, Youth For Understanding, och AFS runt hälften av de värdfamiljer de behöver.

Lisa Axiö är programansvarig på AFS. Hon är bekymrad över situationen.

Det är problematiskt. Och i Norrtälje har vi inte haft någon utbytesstudent på flera år, så kommunen har verkligen blivit en vit fläck på vår karta. 

Det förefaller som om tiden numera inte räcker till för många att ta emot en ungdom i sitt hem.

Kattis Sjunnesson, verksamhetschef på YFU, har samma erfarenhet.

Nu inför augusti, då studenterna kommer, saknar vi ett stort antal värdfamiljer. Det kan föra med sig att en del av studenterna blir placerade i tillfälliga välkomstfamiljer i början. Det är något vi helst vill undvika eftersom det innebär att de inte får rota sig i lugn och ro utan tvingas byta både familj och skola efter en tid. 

Hon menar det finns många vinster med att vara värdfamilj.

Man får in en bit av världen i sitt hem. Många har ju inte råd att låta sina barn åka ut som utbytesstudent.

Då kan upplevelsen av att ha en familjemedlem från ett annat land vara stor. Att i en klass få en kamrat från Tyskland eller Kina ger en internationell känsla som berikar.

Eva Janson

[email protected]

Det var äldsta dottern i familjen Stenström som först tog upp frågan om att vara värdfamilj för en utbytesstudent. Efter en del diskussioner var man överens och kontaktade organisationen YFU, Youth For Understanding. På sensommaren 2005 kom så Nele Reich och det blev ett år som gav hela familjen nya perspektiv, både på sig själva och vardagslivet.

Ett utbyte med många fina förmåner

Under ett knappt år var Anne Stenström ställföreträdande förälder åt 16-åriga Nele från Tyskland.

Nele anpassade sig snabbt. Efter bara en och en halv månad bestämde hon att nu skulle vi bara tala svenska hemma. Visst blev det ett och annat missförstånd i början på grund av språket med det löste vi. 

Anne Stenström berättar att året med en utbytesstudent i familjen gav mer än vad hon från början kunnat tänka sig.

Det tog lite tid att anpassa sig till ytterligare en familjemedlem. Kanske gjorde vi lite för stor sak av det också. Ansträngde oss väl mycket. Jag tror att man ska komma ihåg att utbytesstudenterna kommer hit för att delta i vardagen, inte för att bli uppmärksammade hela tiden. 

Hos Stenströms handlar mycket av vardagen om hästar och stalljobb, något som passade deras utbytesstudent väl. Och för barnen blev Nele som en stor syster att prata om tonårsviktigheter med.

Vi såg oss själva ur hennes perspektiv och insåg att vi hade det ganska mysigt. Vi växte i vår familjekänsla och var stolta över vad vi åstadkom.

Nele fick sin undervisning i Rodenskolan. Hon fick snabbt goda vänner och trivdes bra. Men Anne Stenström tycker att det var tråkigt att det inte fanns fler utbytesstudenter i Norrtälje. Nu fick hon åka ända till Uppsala för att träffa sina kamrater i YFU. 

När det blev dags för Nele att återvända hem till Tyskland blev det tomt hos familjen Stenström.

Det kändes som att förlora en familjemedlem, säger Anne Stenström. Men vi är tacksamma för att vi fick den här chansen, det har haft positiv inverkan på hela vår familj.

Eva Janson

[email protected]

Mer läsning

Annons