Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplandskubb

Annons

Ingredienser:

1 kg vetemjöl

1 kg rågmjöl

8 dl vatten

4 dl ljus sirap

100 gr jäst

0,5 msk salt

Gör så här:

Ljumma vatten och sirap - Anders tar lagom varmt vatten direkt ur kran. Tillsätt jästen, utrörd med salt. Därefter arbetas mjölet in och degen arbetas sedan kraftigt i maskin i ca 7 minuter.

Ta därefter upp degen och arbeta den slät och fin så att inga sprickbildningar finns kvar - fukta eventuellt med lite vatten så går det lättare.

Tryck ner degen i en smörjd flaska eller burk på ungefär sex liter - en gammal mjölkspann kan fungera, men tänk på att den burk du använder måste ha slät insida. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 3 timmar med locket på - glöm inte att också locket måste strykas med smör eller margarin.

Placera burken i ett vattenbad där vattennivån går upp till 2/3-delar av kärlets höjd. Koka nua brödet i fem timmar, starta på högsta fart och sänk sedan temperaturen så mycket att det bara småputtrar.

Stjälp upp brödet och vira in det i en handduk. Låt brödet vila tills det kallnar och skär sedan upp det på längden som är karakteristiskt för just den här kubben.

Mer läsning

Annons