Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika ekohus ska byggas i sten

Norrtälje kan bli först i landet att anamma ett av världens ledande koncept i klimatsmart villabygge. I Gräddö ska två hus byggas, helt i sten och med en eltillförsel från sol och vind.

Annons
gjuts på plats. Stenhusen i Gräddö har en urban design, men husen kan egentligen byggas i vilken form och färg som helst.Foto: Mäklarringen

Det var när markägaren i Gräddö, Victor Chang, fick veta att skogen var i så dåligt skick att den var tvungen att helt avverkas, som idén föddes.

Med en bakgrund i branschen för ekologiskt livsmedel och hållbar energi, ville han bygga någonting beständigt och miljövänligt.

Genom rådgivning från Airstoneco, ett institut bestående av världens ledande materialforskare och konstruktörer, kommer han att installera två i landet unika ekohus.

Husen gjuts helt i sten, med en specialmaskin på plats. Metoden kräver mindre cement, vars framställning annars släpper ut stora mängder koldioxid. Och genom att blåsa luft i betongen innan den stelnar får stenen också en isolerande effekt. Huset kan därför behålla värme under en längre tid.

– Om man varit borta i två veckor är huset fortfarande vamt när man kommer tillbaka, förklarar Victor Chang.

Att huset bara innehåller sten, och därför inte heller några giftiga cellplaster eller farliga fibrer, gör huset idealiskt för allergiker eller astmatiker.

Rolf Bertil Wall, chef för Airstoneco menar att den ökade ohälsan beror på att vi tillbringar en större tid inomhus – omringade av tusentals kemiska ämnen med farliga egenskaper.

– Att barn får allergier och astma beror på bostäderna, hävdar Rolf Bertil Wall.

Och när han kom i kontakt med Victor Chang blev han entusiastisk.

– Norrtälje är passande, det är så naturnära. Det blir det första huset av det här slaget i Sverige, säger han.

På husets tak kommer det att installeras ett litet vindkraftverk och solpaneler. Genom ett infiltrationssystem under marken tas näringen från avloppet om hand för att ledas vidare till ett större växthus. Tanken är att man ska kunna odla en stor del av sin mat själv.

Victor Chang hoppas på att projektet ska inspirera andra att bygga mer klimatsmart.

– Jag vill sprida de här smarta energilösningarna. Vi måste börja bygga och leva på ett helt annat sätt, och då är det här en möjlighet, säger han.

Även ventilationssystemet är specialanpassat. Luften byts ut två till tre gånger i timmen och genom en värmeväxlare kan värmen som går ut ur huset tas om hand och återanvändas.

Villorna har nu legat ute för försäljning under två veckors tid. Prislappen ligger på nära fem miljoner kronor .

– Jo, priset är väldigt högt, säger Benny Forsius, mäklare på Mäklarringen.

Och han är osäker på om marknaden egentligen är riktigt mogen.

– Det är väldigt nytt, men kanske finns det någon som absolut vill ha ett sådant här hus, säger han.

Vi måste börja bygga och leva på ett helt annat sätt, och då är det här en möjlighet. Victor Chang

Airstoneco

Enligt institutet Airstoneco står produktionen och förädlingen av cement för cirka tio procent av växthusgaserna globalt. Anledningen är att cement används som bindemedel i betong.

Forskarna i Airstoneco förespråkar därför i stället en icke cementbaserad betong, kallad Geopolymer. Det är en blandning av aska, slagg från järnverk och annat återvunnet material.

Men att bygga i enbart sten har också direkta fördelar för människors hälsa, menar Airstoneco. Då den är fri från cellplaster och andra farliga fibrer, bidrar sten till en inomhusmiljö som motverkar utvecklingen av allergier och astma.

För att skapa en isolerande effekt i materialet luftas betongen innan den stelnar. Stenen kan då bli lika lätt som bomull. Och i kombination med att materialet skiftar temperatur väldigt långsamt, har den därför god kapacitet att bibehålla värme.

Mer läsning

Annons