Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungomsbostäder planeras i Hallstavik

Häverögymnasiet vill att det byggs ungdomsbostäder i Hallstavik och får stöd av Hallstaviknätverket.
I nätverket finns bland andra Roslagens sparbank som vill utveckla Häveröbygden. I kommunen står 150 ungdomar i bostadskö.

Annons

Som bank arbetar vi också med samhällsnyttig verksamhet, säger Kurt Pettersson, ordförande i Roslagens sparbank.

Hallstaviknätverkets målsättning är också att skapa ett utvecklingsbolag i Hallstavik. Bolaget ska stimulera till nyföretagande och få nya företag till orten.

Det är för tidigt att säga hur det blir, men vår förhoppning är att få till ett utvecklingsbolag med två större aktörer, säger Kurt Pettersson. 

Det behövs i Hallstavik, som kommer att förlora 150 arbetstillfällen vid Holmens bruk i år och ytterligare ett antal åren 2009 och 2010.

Det planerade utvecklingsbolaget ska arbeta på ungefär samma sätt som kommunägda Nihab i Norrtälje. 

Kurt Pettersson berättar att man redan i dag har en del frön att arbeta med. Själv är han också ordförande i en ungdomsstiftelse inom banken som nu planerar att bygga bostäder för ungdomar i Hallstavik.

Vi samarbetar med kommunen som kommer att föreslå mark att bygga på. Tanken är att vi ska genomföra projektet med bygglinjen på Häverögymnasiet. Det är ett långsiktigt projekt där vi bygger ett par lägenheter per år, säger Kurt Pettersson. 

Ungdomsbostäderna ska byggas centralt i Hallstavik. Häverögymnasiets rektor Carl-Gustaf Carlsson ser fram emot projektet.

Det är ett riktigt projekt, lärlingsbyggen var ju väldigt vanliga på 1960-, 1970- och 1980-talen. Vi har bra resurser på byggsidan, men också på el-och vvs-sidan. Hittar man bara mark för ungdomsbostäder kan hela det vara i gång inom ett år, säger Carl-Gustaf Carlsson. 

Enligt Kurt Pettersson finns det ett stort behov av ungdomsbostäder i kommunen.

Banken har redan 150 ungdomar som står i kö i vårt nyöppnade bostadskonto, säger Kurt Pettersson. 

Gunilla Flink-Lindström

[email protected]

FAKTA* Hallstaviknätverket startades i våras av Glenn Nielsen, kontorschef vid Roslagen sparbank i Hallstavik och Hallstsaviksborna Mats Eriksson och Aleksandar Srndovic, bägge ledamöter av bankens styrelse.

* Ett 60 tal föreningar, företag och privatpersoner ingår i nätverket. Flera möten har hållits med externa föreläsare.

* Nätverkets motto är: ”Vi ska vända kris till tillväxt!”

Mer läsning

Annons