Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga mammor i Norrtälje fortsätter röka

Rökningen bland gravida och spädbarnsföräldrar fortsätter att minska. Men utvecklingen är inte lika positiv i alla kommuner. I Norrtälje kommun fortsätter många unga mammor att röka.

Annons

Gravida kvinnor röker allt mindre. För 25 år sedan rökte nästan en tredjedel, eller 33 procent, av landets kvinnor när de kom till sitt första besök på mödravårdscentralen. Nu visar en nyligen publicerad rapport från epidemiologiskt centrum vid Socialstyrelsen att i början av 2006 hade antalet rökande kvinnor i början av graviditeten sjunkit till 7,5 procent.

Enligt rapporten skilde det sig markant mellan olika kommuner i Stockholms län. I Danderyd rökte bara 1 procent av de blivande mammorna i början av graviditeten, i Uppsala kommun rökte 4,3 procent av de gravida kvinnorna medan det i Norrtälje var hela 12,5 procent som rökte. År 1985 var 37,7 av samtliga kvinnor som skrev in sig vid mödrahälsovården i Norrtälje rökare.

Den ålderskategori som röker i störst utsträckning under graviditeten är kvinnor som är 19 år eller yngre. Enligt rapporten rökte nästan 55 procent tre månader före aktuell graviditet, drygt 28 procent i början av graviditeten och nästan 22 procent i slutet av graviditeten. De som röker i minst utsträckning under graviditeten är kvinnor i åldern 30 till 34 år, knappt 6 procent av dessa rökte under tidig graviditet.

Rökning ökar risken för dålig fostertillväxt, dödföddhet och plötslig spädbarnsdöd. Statistiken från Socialstyrelsen sträcker sig fram till barn födda under 2006.

Mer läsning

Annons