Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kamerorna som tar näst mest fartsyndare

Fartkameran på väg 76 mellan Norrtälje och Svanberga tog näst flest fortkörare i landet.

Annons
Fram till för fem år sedan fanns inga fartkameror i kommunen. Här sitter de i dag. Allra flest fartsyndare åker fast på väg 76 mellan Norrtälje och Svanberga. Kamerorna på väg 77 mellan Norrtälje och länsgränsen hade dock ingen dokumenterad fortkörare under perioden januari till maj i år.Karta: Trafikverket

I Norrtälje kommun finns det i dag tre vägsträckor som är utrustade med fartkameror.

Mellan januari och maj i år har kamerorna på dessa sträckor registrerat 1 091 fortkörare. 771 av dessa har fastnat på bild på sträckan söder om Svanberga där det sitter tre kameror.

– Ambitionen med kamerorna är att få ned hastigheterna och de sitter främst på olycksdrabbade ställen och vägsträckor där utformningen är olycklig, säger Anders Drugge, på rikspolisstyrelsens enhet för automatiskt trafiksäkerhetskontroll, ATK.

ATK-sektionen sitter i Kiruna och det är de som får alla bilder som kamerorna tar. Där utreds och bötfälls också förarna.

Enligt trafikverket, som äger kamerorna och ansvarar för drift och underhåll av dem räknar med att olyckorna minskar med 30 procent på sträckor med fartkameror. De uppskattar också att kamerorna räddar cirka 25 liv per och att cirka 70 personer räddas från att bli allvarligt skadade.

Fartkamerorna på väg 280 mellan kommungränsen i söder och Edsbro i norr fångade under årets första fem månader 320 fortkörare.

Men längst väg 77 var det ingen fartsyndare som fastnade på bild.

– Det är väldigt många steg innan man får i gång en kamera. Jag vet att det tog tid att få el till flera av de stationerna, men nu ska alla utom två kameror på den sträckan fungera, säger Tobias Ulegård, projektledare på Trafikverket.

Allra flest fartsyndare i landet registrerades av kamerorna i jämtländska Åre där 792 personer körde för fort. På tredje plats ligger sträckan mellan Åkersberga och Roslagskulla med 744 fartsyndare.

Fartkameror

Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.

Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar och endast de som kör för fort registreras.

De första 700 fartkamerorna etablerades under åren 2006 och 2007.

Kostnaden för att bygga plats, dra fram samt montera en kamera uppgår till cirka 500 000 kronor.

Alla bilder som tas sänds krypterade till polisen och hanteras av dem i deras förundersökning.

De flesta kamerorna sitter på sträckor med hastighetsgränsen 70–90 kilometer i timmen, och några på sträckor där det är 50–60 kilometer i timmen.

Mer läsning