Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistråd ska locka folk

Norrtälje kommun är ett av landets största turistmål med en omsättning på närmare en miljard kronor 2007.
Nu vill kommunen lyfta siffrorna ytterligare genom att bilda ett turistråd.

Annons

I början av året fick kommunens näringslivschef Dan Löfgren uppdraget att ta fram riktlinjer för att utveckla turistverksamheten.

Tanken var bland annat att organisera samverkan med företagen inom besöksnäringen. För att få deras syn på saken träffade Dan Löfgren och turistchefen Annica Norström representanter från näringslivet i våras. Nu har samtalen mynnat ut i en rapport som föreslår ett turistråd.

Det ska bestå av aktiva inom besöksnäringen och fungera som en styrelse som står till förfogande för turistbyrån och turistchefen, säger Dan Löfgren. 

Turistbyråns framtida ägande har dryftats tidigare men nu föreslås att verksamheten förblir i kommunal ägo under 2009. Dan Löfgrens tanke är dock att det nya turistrådet på sikt ska ta över turistbyrån. Han betonar att rådet måste präglas av professionalism.

Det får inte bli någon hobby utan det ska vara ett ansvarsfullt styrelseuppdrag. För att uppnå det krävs nog någon form av arvode, säger Dan Löfgren. 

På sikt föredrar han ett branschägt turistbolag i stället för dagens kommunägda turistbyrå.

Kommunen ska stötta utvecklingen men inte driva en kommersiell turistbyrå. Det ska branschen själv göra, säger han. 

Kommunen ska hjälpa till att vaska fram dem som vill sitta i turistrådet. Ett problem kan vara att rådets representanter är konkurrenter samtidigt som de strävar efter ett gemensamt mål: Att utveckla Norrtälje som destination.

Aktörerna i turistrådet måste ha kollegornas förtroende om det ska gå, säger Dan Löfgren. 

Rapporten slår också fast betydelsen av samarbetet kring varumärket Roslagen med grannkommunerna Österåker, Vaxholm och Östhammar. Det pågår sedan några år tillbaka men för att det ska fortsätta utvecklas har kommunerna nu upprättat ett gemensamt avtal.

Det finns en enorm potential i Norrtälje och Roslagen. Men fortfarande är det mycket som är outvecklat, säger Dan Löfgren.

Johan Sverke

[email protected]

Norrtälje bland tio i topp:* Turismen i Norrtälje kommun omsatte 916 miljoner kronor 2007 och gav jobb åt 750 årssysselsatta.

* Det gör kommunen till en av de tio främsta turistdestinationerna i landet, enligt Resurs. 

* Bolaget räknar varje år på vad turismen omsätter och hur många jobb den skapar.

Mer läsning

Annons