Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistföretag vill bygga bodar på kobbe

Två förråd behövs på Östra Sunnskärskobben, Kudoxa. Där vill Anders Järnebeck AB ha tillstånd att sätta upp bodarna på den i övrigt obebyggda ön för att satsa på upplevelseturism i ytterskärgården.

Annons

Jag har begärt ett temporärt tillstånd på fem år så får vi se hur det går, säger Anders Järnebeck, själv bosatt på Svartnö, Furusund.

Hans företag har ett samarbetsavtal med Blidö turist och fritid. Sandkilen Helmi ska kunna göra ett stopp på ön vid sina seglingar med turister. Blidö wärdshus ska anordna turer med grillaftnar och andra aktiviteter för bland andra konferensgäster. Blidö turistbyrå ska i sin tur kunna arrangera dagsturer till öarna och Blidö kajakuthyrning kan använda öarna som bas för kajakpaddling i ytterskärgården.

Anders Järnebeck har också överenskommelser med två andra företag som sysslar med upplevelseturism för bland annat ledningsgrupper.

 Och bodarna behövs för en säker förvaring av material, till exempel grillar, säger Anders Järnebeck som ägt marken sedan 1978 och själv brukar vistas där boende i ett militärtält.

Politikerna i bygg- och miljöutskottet har tagit upp ansökan om temporärt bygglov. Nu ska ansökan vidare till länsstyrelsen eftersom det rör sig om en strandskyddsdispens i ytterskärgården. 

Ann Sjöblom

Mer läsning

Annons