Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister, turister, turister!

Turistsäsongen går på högvarv i Norrtälje. Detta märks tydligt på kommunens fullbokade campingar och vandrarhem.
– Om man skulle hyra ut sitt fritidshus över sommaren skulle man tjäna guld, säger Norrtäljes turistchef.

Annons

Norrtälje kommuns invånarantal ökar med cirka 100 000 personer under sommaren. Sommarstaden lockar till sig folk från hela världen och gör stort avtryck i turistnäringen.

 Det är helt otroligt vad mycket folk som kommit till Norrtälje kommun i sommar. Det är kul men skapar samtidigt en del problem för oss på turistbyrån då alla sovplatser är uppbokade, säger Annica Norström, turistchef i Norrtälje. 

Ett alternativ för övernattning kan istället vara ett fritidshus. Men relativt få väljer att hyra ut.

 Det är konstigt att fler inte hyr ut sitt fritidshus när de står tomma. Man skulle kunna tjäna massor på det och det finns en otroligt hög efterfrågan, säger Annica Norström. 

De flesta som kommer till Norrtälje kommun är enligt Annica Norström intresserade av skärgården och det småskaligt genuina.

Efter en båtur vill man ta sig en fika på en gemytlig skärgårdskrog och därefter vila benen på ett smultronställe nära havet. Är man inte ute i god tid kan dessa planer dock grusas snabbt.

 De flesta planerar inte sina utflykter i förväg utan tittar på vad det blir för väder och planerar dagen efter det. Det jag kan rekommendera är att antingen vara ute i god tid eller att vara flexibel. Det finns många fina smultronställen som inte ligger vid havet. 

Efter en fulltecknad juli väntar nu augusti månad med de utländska turisterna.

Det är högsäsong hela augusti då de utländska turisterna kommer till staden. Men vi har mycket att bjuda på framöver också. Bland annat kommer Briggen Gerda till hamnen så blir det blir temadagar i Finsta med riddarspel, säger Annica Norström. 

Lina Jonsson [email protected]

"Vi fungerar lite som en turistbyrå"

På Lundmansgatan i Norrtälje ligger vandrarhemmet Hvilan som drivs av Kim Alge och Tom Pennström. Med åtta rum och 36 sovplatser utgör de en eftertraktad verksamhet i semestertider. 

Vi har några platser kvar än så länge, säger Kim Alge.

Telefonen ringer med jämna mellanrum på vandrarhemmet Hvilan. Med 400 incheckningar per månad har Kim Alge och Tom Pennström bråda dagar.

Vi får säga nej till flera personer om dagen. Men det finns fortfarande platser kvar i våra sovsalar som inte är lika populära som enkelrummen, säger Kim Alge.

Till vandrarhemmet kommer både svenskar, tyskar, engelsmän och sydamerikaner. De flesta stannar någon natt eller två och vill gärna se sig om i kommunen. Vi fungerar lite som en turistbyrå som får rekommendera olika platser och evenemang. Många frågar efter bra ställen att äta, badplatser, cykelvägar och båturer, säger Tom Pennström. 

Hvilan får även rekommendera andra alternativ då sovplatserna är uppbokade.

 Vi har kontakt med andra vandrarhem, bed and breakfast, hotell och uthyrningsrum för att kunna erbjuda våra gäster någonting annat om vi inte har plats, säger Tom Pennström. 

Att turisterna invaderar staden om sommaren tycker Kim Alge och Tom Pennström är kul. Att kommunen inte kan erbjuda övernattning är aningen tråkigare.

 Det är som att säga kom hit till staden, men åk hem när det blir kväll, och det är ju synd. säger Kim Alge. 

I framtiden hoppas Kim Alge och Tom Pennström kunna utvidga sin verksamhet. Framförallt står mer personal på önskelistan.

 Det är otroligt kul men också fruktansvärt tröttsamt att göra allt själva. I framtiden hoppas vi kunna anställa någon mer, bygga om sovsalen och förhoppningsvis öppna någon liten filial någonstans. 

Lina Jonsson 

[email protected]

Läs även artikeln: Dyr bensin - då reser folk på hemmaplan

Mer läsning

Annons