Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismhögskola till Roslagen

En ny yrkeshögskola för turism kan öppna på Campus Roslagen i Norrtälje till hösten.
Om allt går i lås får den tvååriga utbildningen 32 platser.
Elever från hela landet ska kunna söka.

Annons

Bakom planerna står Hans Stergel och Tomas Ronqvist.

Turismen är en av världens starkast växande näringar, säger Hans Stergel som tycker att Norrtälje kommun har goda förutsättningar för att utveckla besöksnäringen ytterligare.

Yrkeshögskolan är tänkt att erbjuda eleverna fem olika inriktningar, alla förknippade med turism. Event, kultur och idrott är en inriktning. Djur, naturbruk, jakt och fiske samt skärgård har också sina egna kurser. Företagsekonomi liksom organisation och ledarskap finns med i alla kursplanerna. Hembygden, etologi (läran om djurs beteende), jakt och viltvård och överlevnad är ämnen som kan tillkomma allt efter elevernas intresse.

Tanken är att utbildningen ska leda till att flera elever drar i gång som entreprenörer inom besöksnäringen. Och det engagemanget behöver inte bli på heltid.

Rospiggen var ju mångsysslare från början, säger Tomas Ronqvist och ger exemplet att någon under höstarna kan ordna vandringar i svampmarkerna för storstadsbor.

Det kan vara ett sätt att bättra på inkomsterna.

För att kunna dra i gång verksamheten behöver Hans Stergel och Tomas Ronqvist ha tillstånd från Yrkeshögskolemyndigheten som startar sin verksamhet den första april.

ANN SJÖBLOM

Foto: MÅNA ROOS

Mer läsning

Annons